Μενού Κλείσιμο

Πλακάλωνα, Χανίων

Τα Πλακάλωνα είναι οικισμός της κοινότητας Νοχιών Κισόμου. Βρίσκεται 2,5χλμ. δυτικό της και έχει υψόμετρο 200μ. Εδώ κατοικούν 90 περίπου ότομα. Το χωριό παράγει σήμερα λάδι, κρασί, δημητριακό και αρκετό κτηνοτροφικό προϊόντα.

Παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού έβρισκαν στην περιοχή κάποιες ειδικές πλάκες που μ’ αυτές έφτιαχναν τ’ αλώνια τους. Γι’ αυτό και το χωριό ονομάστηκε Πλακαλώνα.

Η ιστορία των Πλακαλώνων είναι στενό συνδεμένη με την ιστορία των Νοχιών. Και εδώ οι κάτοικοι πέρασαν τους ίδιους κινδύνους από τους κατά καιρούς κατακτητές της Κρήτης και όλοι μαζί οι κάτοικοι της κοινότητας αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην τοποθεσία Χάνι έγινε μια φοβερή μάχη με τους Γερμανούς. Αρκετοί Γερμανοί είχαν ξεκινήσει από το Κολυμπάρι με κατεύθυνση προς το Καστέλι. Κοντά στα Πλακάλωνα όμως δέχτηκαν την επίθεση ένοπλων πατριωτών, που είχαν καταλάβει τα γύρω υψώματα. Στη μάχη εκείνη σκοτώθηκαν αρκετοί Γερμανοί και τρεις Κρητικοί, ο Δημήτριος Πατεράκης, ο Ιωάννης Τζουτζουράκης και ο Ηλιάκης.

Μετά τη μάχη οι Γερμανοί έστησαν φυλάκιο στο χωριό και συνέλαβαν πολλά άτομα νομίζοντας πως έτσι θα εκμηδένιζαν την αντίσταση της περιοχής. Πολλοί από τους συλληφθέντες κατάφεραν να δραπετεύσουν, όμως ο Πέτρος Πετράκης, ο Σταύρος Σταυρουλάκης, ο Τζανής Φαντρίδης και ο παπα-Αντώνης από την Καμάρα εκτελέστηκαν στην τοποθεσία Ασπούρες.

Κοντά στο χωριό στην περιοχή Γογονής υπάρχει ένα υπόγειο καταφύγιο το ονομαζόμενο σπηλιάρι, που μοιάζει με κατακόμβη. Εδώ κατέφευγαν γυναικόπαιδα και γέροντες όταν οι Γερμανοί έκαναν εφόδους στο χωριό.

Στο ίδιο σημείο κοντά στο καταφύγιο βρίσκουμε μια βρύση, που ονομάζεται η βρύση του Γογονή. Η βρύση αυτή κτίστηκε από κάποιον χωρικό, που λεγόταν Γογονής, στα 1915 και σώζεται ακόμα και σήμερα 800μ. βορειοανατολικά των Πλακαλώνων. Παλιότερα υπήρχε εδώ μια άλλη βρύση φτιαγμένη στα 1890 από κάποιον Χούδαλη, που καταγόταν από τα Χουδιανά Ποταμίδας. Η βρύση αυτή όμως καταστράφηκε όταν γινόταν τα έργα για το άνοιγμα του καινούριου δρόμου. Τη βρύση αυτή αντικατέστησε η βρύση του Γογονή, που ξεδιψάει ακόμα και σήμερα τους διψασμένους διαβάτες.

Στα Πλακάλωνα συναντάμε τις παλιές οικογένειες των Χατζηδάκηδων, των Σταυρουλάκηδων, των Μπερτόκηδων, των Φαντρίδηδων, των Πετράκηδων, των Τσανταρουλάκηδων και των Καρτάκηδων από τον Άι Γιάννη Σφακίων.

Εδώ ακόμα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Παλιότερα ο Άγιος Γεώργιος ήταν ένα μικρό αγιογραφημένο εκκλησάκι κτισμένο την εποχή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρου Φωκά. Ο ναός αυτός αποτελούσε ένα πολύτιμο κειμήλιο για τους κατοίκους του χωριού, δυστυχώς όμως η άγνοια των χωριανών το κατέστρεψε. Στα 1897 γκρέμισαν την παλιά εκκλησία και έκτισαν το σημερινό Άγιο Γεώργιο.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.