Οι Λουσακιές είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κισάμου. Βρίσκεται 48χλμ. βορειοδυτικά των Χανίων και σε υψόμετρο 180μ. Ολόκληρη την περιοχή της κοινότητας κατοικούν 545 περίπου άτομα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια και την αμπελοκαλλιέργεια, που η ετήσια παραγωγή τους φθάνει τους 300 και 150 τόνους αντίστοιχα. Ακολουθεί η κτηνοτροφία και στην περιοχή βρίσκουμε συνολικά 7500 περίπου αιγοπρόβατα.
Στην κοινότητα Λουσακιών υπάγονται οι συνοικισμοί Ζαχαριανά, Μεράδα, Φτερόλακκα, Γαλλουβάς, Βλαστιανά και Κανιαβάς.
Στην περιοχή που βρίσκεται το χωριό υπάρχουν πολλές φασκομηλιές. Πολλοί λοιπόν πιστεύουν, ότι η ονομασία του χωριού βγήκε από παραφθορά της λέξης λουσφάκι, που σημαίνει φασκόμηλο. Άλλοι πάλι λένε ότι προήλθε από τη λέξη λούσο. που σημαίνει κάτι το όμορφο, το ωραίο, το ταιριαστό.
Παλιότερα οι Λουσακιές ήταν ένα μεγάλο χωριό. Σύμφωνα με τον «Καστροφύλακα», το 1583, είχε 438 κατοίκους. Αναφέρεται ακόμα και από τον Basilicata και τον Barozzi.
Στη συνοικία του χωριού Μουλαρινά, που παλιότερα αποτελούσε ξεχωριστό οικισμό, σώζεται το σπίτι του Τούρκου Μουλά, που ήταν διοικητής της περιοχής, καθώς και μια δεξαμενή που ήταν η μπανιέρα του και εκεί έπαιρναν το μπάνιο τους οι χανούμισσες.
Στις Λουσακιές βρίσκουμε πολλές ενδιαφέρουσες εκκλησίες όπως την εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρα κτισμένη γύρω στα 1900 περίπου, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, καθώς και τις αγιογραφημένες εκκλησίες του Αγίου Πολάκαρπου και της Αγίας Παρασκευής.
Επίσης υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στα Ζαχαριανά, μέσα σε σπηλιά, η παλιά εκκλησία της Παναγίας, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, την οποία έκτισε η Αικατερίνη Μαλεφάκη, καθώς και η εκκλησία του Άγιου Στρατηγού στο συνοικισμό Σταυρουλιανά. Κοντά στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν επίσης πολλοί τάφοι με ευρήματα.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση από τις Λουσακιές κατάγονταν ο μεγαλύτερος μάγος της Κρήτης που λεγόταν Μανόλης Σκουνάκης ή Φαλτσάκης. Στις Λουσακιές ακόμα γεννήθηκε ο παλιός παραδοσιακός «Χανιώτικος συρτός «που παλιά μάλιστα ονομαζόταν Λουσακιανός. Είναι ο πρώτος παραδοσιακός χορός γέννημα και θρέμμα της περιοχής και όλοι οι υπόλοιποι αποτελούν παραλλαγές του.
Η συμμετοχή των Λουσακιανών στους αγώνες της Κρήτης, ήταν πάντα πολύ μεγάλη. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας γνωστοί Οπλαρχηγοί ήταν ο Καπετάν Αντώνης Βερυκάκης ή Βαρδαντώνης, του οποίου φέρει σήμερα το όνομα δρόμος και ο Μανώλης Τζανακάκης ή Καπετάν Τζανάκης. Από τις παλαιότερες οικογένειες του χωριού, είναι οι Τζανάκηδες, οι Βερυκάκηδες, οι Χαρτζούληδες, οι Μαραγκουδάκηδες κ.ά.
*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.