Τα Αηδόνια βρίσκονται στη ρίζα μιας πλαγιάς με θέα προς τη Νεμέα και τους εκτεταμένους αμπελώνες της. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 340 μέτρων, ανατολικά της λίμνης Στυμφαλίας και πήρε το όνομά του από μια ρεματιά με μεγάλα πλατάνια, τρεχούμενα νερά και πολλά αηδόνια που βρίσκεται κοντά του. Οι κάτοικοι του χωριού, που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Νεμέας, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η εκμετάλλευση των δύο από τους πέντε νερόμυλους του χωριού παραχωρήθηκαν στην οικογένεια Κολοκοτρώνη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης του ελληνικού κράτους για την προσφορά τους στον ελληνικό αγώνα. Έτσι δικαιολογείται και η παλιότερη ονομασία του χωριού, που ήταν Μπότσικας ή Μπότζικας, αφού έτσι ονομαζόταν παλιότερα η οικογένεια Κολοκοτρώνη. Επομένως, εικάζεται ότι κάποιος γόνος των Κολοκοτρωναίων εγκαταστάθηκε στο χωριό και έδωσε το όνομά του.
Τα Αηδόνια έγιναν γνωστά από ένα σκάνδαλο αρχαιοκαπηλίας που έλαβε χώρα στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η ιστορία ξεκίνησε όταν κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμων στην κοινότητα, αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία ένας από τους δεκάδες μυκηναϊκούς τάφους της περιοχής. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να προχωρήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συστηματική ανασκαφή, η περιοχή είχε λεηλατηθεί από πολύμηνες λαθρανασκαφές και οι τάφοι είχαν συληθεί από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αρχαιοκάπηλους. Πολύτιμα μυκηναϊκά ευρήματα που βρέθηκαν στους τάφους κατέληξαν μέσω διεθνών κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων στο εξωτερικό. Ο λεγόμενος «Θησαυρός των Αηδονιών» εντοπίστηκε μετά από χρόνια, το 1993, σε κατάλογο δημοπρασίας στη Νέα Υόρκη, από τον φιλέλληνα, Μάλκομ Γουίνερ, ο οποίος ήταν ειδικευμένος στη Μυκηναϊκή Ελλάδα. Η Ελλάδα προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η δημοπρασία ματαιώθηκε και ο «Θησαυρός των Αηδονιών» επέστρεψε στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό σύνολο από 312 κομμάτια του 1500 π.Χ. (χρυσά δαχτυλίδια, σφραγίδες, σφραγιδόλιθοι από στεατίτη, αμέθυστο και αχάτη, χρυσά κοσμήματα ενδυμασίας, χρυσές χάντρες και χάντρες από ημιπολύτιμους λίθους κ.α.) που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.
Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο των Αηδονιών περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά θαλαμοειδείς τάφους, οι οποίοι είναι εξολοκλήρου σκαμμένοι στον φυσικό βράχο και αποτελούνται από τρία τμήματα: τον δρόμο, το στόμιο και τον ταφικό θάλαμο. Το 2019, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ανακαλύφθηκαν δύο νέοι ασύλητοι θαλαμοειδείς τάφοι της περιόδου 1400-1200 π.Χ. Η περιοχή του νεκροταφείου ταυτίζεται πιθανότατα με τη νεκρόπολη της Αραιθυρέης, την οποία ο Όμηρος αποκαλεί «ερατεινή», δηλαδή θελκτική, και η οποία κατατάσσεται στα πολίσματα που ανήκαν στον Αγαμέμνονα. Το πόλισμα της Αραιθυρέας βρισκόταν στον χαμηλό, οχυρό λόφο, που στην μια μεριά του κατέβαινε κελαρυστό νερό με αιωνόβια πλατάνια και αηδόνια να κελαηδούν. Η Αραιθυρέη βρισκόταν στη χώρα των Φλιασίων και είχε άμεση οδική επαφή με τις Μυκήνες και το Άργος.
Φωτό: Αηδόνια Κορινθίας (http://www.520greeks.com/useful/aidonia/)
Το μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια Κορινθίας (https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=1666