Μενού Κλείσιμο

Κεραμωτή Χανίων

Οικισμός που υπάγεται στην κοινότητα Αμυγδαλοκεφάλι, της επαρχίας Κισάμου. Οι κάτοικοι είναι περίπου 100. Στον οικισμό, μέσα σε μια λαγκαδιά, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Κοντά στην εκκλησία υπάρχει ένας βράχος με άνοιγμα που έχει μέγεθος αρκετό για να χωρέσει ένα μικρό παιδί.

Σύμφωνα με λαϊκούς θρύλους, σε παλιότερες εποχές, όταν κάποιο παιδί αρρώσταινε, το μετέφεραν στην περιοχή και το περνούσαν τρεις φορές από το άνοιγμα. Έπειτα, άπλωναν τα ρούχα του. Πίστευαν πως μ’ αυτό τον τρόπο, το παιδί θα γινόταν εντελώς καλά.

Άλλες εκκλησίες είναι η Αγία Κυριακή, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Μύρων, ο Άγιος Ιωάννης και ο Χριστός. Στην τοποθεσία Τριφταρές, κάτω από την εκκλησία του Αγίου Μύρωνα, υπάρχει ένα σπήλαιο με σταλακτίτες, που οι κάτοικοι ονομάζουν Ξωτικόσπηλιο. Είναι ένα σπήλαιο, που η παράδοση το γέμισε με στοιχειά, ξωτικά και νεράιδες, φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο στις αφηγήσεις του λαού μας. Παλιές οικογένειες είναι οι Στρατάκηδες, οι Μπατιστάκηδες, οι Μοτάκηδες, οι Λαγουδάκηδες, οι Μπιτσάκηδες, οι Κορδάκηδες, οι Σημαντηράκηδες και οι Χοιλάκηδες.

* Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.

Φώτο: https://greece.terrabook.com/chania/page/paralia-keramoti/