Μενού Κλείσιμο

Καρίνες Αγ.Βασιλείου

Το χωριό Καρίνες ανήκει στην επαρχία Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνου. Είναι κτισμένο σε υψόμ. 645 μ. Απέχει 33 χμ. από το Ρέθυμνο και έχει 239 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράγουν κυρίως λάδι, σιτηρά και ελάχιστα κηπευτικά.

Για το πότε κτίστηκε το χωριό δεν υπάρχει ακριβής χρονολογία. Είναι γνωστό μόνο ότι κτίστηκε κατά τη βυζαντινή εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοΙ του ήταν Κρητικοί που ήρθαν από άλλα κοντινά ή μακρινά χωριά.

Παλιότερες οικογένειες είναι οι: Νικολουδάκηδες, Στελιουδάκηδες, Παλπιράκη-δες, Καπτοάκηδες, Τζουρμπάκηδες, Στεφανάκηδες, Σχοινάκηδες, Λουλουδάκηδες.

Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την προέλευση του ονόματος του χωριού. Είναι απίθανο να πήρε το όνομα από την ενετική λέξη οβπηβ, ούτε δικαιολογούνται στην περιοχή μαρίνες πλοίων. Ίσως πιο σωστή γραφή θα ήταν Καρήνες.

Στο χωριό ποτέ δεν κατοίκησαν Τούρκοι και ούτε κάηκε καμιά φορά σ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Στην εποχή της Γερμανικής Κατοχής οι κάτοικοι έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Το χωριό γλίτωσε από την καταστροφή τότε.

Στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, ερειπωμένος ναός που φαίνονται αμυδρά μόνο οι τοιχογραφίες, του Αγίου Αντωνίου και αυτός ερειπωμένος ναός, του Τιμίου Σταυρού, βυζαντινή εκκλησία αναστηλωμένη, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Πάντων.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.rethemnosnews.gr