Μενού Κλείσιμο

Ανθοχώρι Καρδίτσας

Το Ανθοχώρι είναι ένα γραφικό χωριό της Καρδίτσας σε υψόμετρο 700 μ. που περιβάλλεται από πανέμορφη φύση. Απέχει 12 χλμ από το Μουζάκι και 40 χλμ. από την Καρδίτσα. Έχει 215 κατοίκους (απογραφή 2011) που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τις οικοδομικές εργασίες.

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν «Φλώρισε» και προέρχεται, σύμφωνα με την παράδοση, από τη λατινική λέξη flores που σημαίνει άνθος. Η σημερινή θέση του χωριού δεν συμπίπτει με την αρχική που ήταν στην τοποθεσία «Παληοχώρι». Η μετακίνηση του χωριού πιθανολογείται ότι οφείλεται σε κάποια θανατηφόρα επιδημία.

Το Ανθοχώρι προσφέρεται για όμορφες πεζοπορικές διαδρομές, μέσα από μονοπάτια που διασχίζουν δάση ελάτης. Από τις κορυφές «Μπόλτσιανη», «Ζευγαρολίβαδο», «Προφήτης Ηλίας» και «Δερματάς» ξετυλίγεται μια εκπληκτική θέα προς τον Θεσσαλικό κάμπο και τη Λίμνη Πλαστήρα. Ο ποταμός «Ανθοχωρίτης» με τα άφθονα νερά και τους πανέμορφους καταρράκτες διασχίζει το ελατοδάσος. Πολύ όμορφη είναι η τοποθεσία «εννέα βρύσες» που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και κάθε καλοκαίρι είναι το σημείο ανταμώματος για τους Ανθοχωρίτες.

Το τοξωτό γεφύρι «Καμάρα» στο ρέμα της «Κορομηλιάς» αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο για τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής. Χτίστηκε γύρω στο 1770, έχει ύψος 10 μέτρα και μήκος περίπου 50 μέτρα. Οι πέτρες του είναι από ψαμμίτη, ένα ακατέργαστο πέτρωμα που υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή.

Στον δρόμο προς τη λίμνη Πλαστήρα και στην έξοδο του χωριού βρίσκεται ένας υπέροχος ανακαινισμένος παλιός νερόμυλος μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο.

Το χωριό, εκτός από το ξεχωριστό φυσικό του περιβάλλον, έχει αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1623 και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που κτίστηκε το 1887.

Την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία γίνεται στο Ανθοχώρι παραδοσιακό γλέντι και ανήμερα λειτουργία στο ομώνυμο εξωκλήσι. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται και στις 26 Ιουλίου στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής.