Μενού Κλείσιμο

Βαβούρι Θεσπρωτίας

Το Βαβούρι είναι ένα από τα βορειότερα χωριά της Θεσπρωτίας, χτισμένο σε υψόμετρο 670 μέτρων, στην περιοχή της Μουργκάνας κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.  Είναι ένα σχεδόν έρημο χωριό με ελάχιστους κατοίκους. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Φιλιατών και βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την ομώνυμη πόλη.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Μπαμπούρι και η προέλευσή του συνδέεται με μία ιστορία που αναφέρει ο λαογράφος Βασίλης Μπαράς. Σύμφωνα με αυτήν, τον παλιό καιρό, σε εποχή που οι άντρες δούλευαν αγγαρεία και έλειπαν όλοι τους από το χωριό, θέλησαν να το πατήσουν Λιάπηδες. Τότε οι Μπαμπουριώτισσες πήραν τη θέση των αντρών τους και προειδοποίησαν ότι αν και είναι “Πα-μπούρ” (=άνευ ανδρών) δεν θα το επιτρέψουν να πατήσει κανένας το χωριό τους χωρίς πόλεμο. Περιγράφοντας τη σκηνή ο λαογράφος λέει: «Ένα δικαιολογημένο νευρικό παραλήρημα έπιασε τις γυναίκες και ολόκληρα μερόνυχτα γοερές αχούσαν οι γυναικείες κραυγές, από όλες τις ράχες, τα σελώματα και τα μετερίζια, σαν πολεμική ιαχή, σαν θρήνος, “Παμπούουουρ, Παμπουουουουρουου, Παμπουουρουουουου”, και αντηχούσαν απ’ αυτές όλα τα γύρω λόγγα και φαράγγια. Εκείνοι ντράπηκαν, -το θεώρησαν άνανδρο- να πολεμήσουν με γυναίκες, κι εγλύτωσε το χωριό από βέβαιο χαλασμό. Έτσι τελειώσανε τα βαφτίσια και το χωριό επήρε το όνομά του από το “Παμ-πούρ” (=άνευ ανδρών) των γυναικών».

Στην ευρύτερη περιοχή του Βαβουρίου, στη θέση Καστρί, έχουν αποκαλυφθεί ερείπια αρχαίου οικισμού με τείχη που χρονολογούνται στην αυτοκρατορική περίοδο. Οι πρώτοι οικιστές του σημερινού χωριού προέρχονταν από την περιοχή του Βούρκου και κατέφυγαν στην περιοχή για να αποφύγουν τον εξισλαμισμό.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπαγόταν στον καζά των Φιλιατών και το 1895 ο πληθυσμός του ανερχόταν στους 883 κατοίκους οι οποίοι ήταν κατανεμημένοι σε 184 φορολογικούς χανέδες, δηλαδή οικογένειες/σπίτια.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η Μονή του Αγίου Αθανασίου, όπου πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι κάθε Πρωτομαγιά.

Φωτό: https://filiates.gr/