Μενού Κλείσιμο

Δρακότρυπα Καρδίτσας

Η Δρακότρυπα είναι «πνιγμένη» στο πράσινο και στα άφθονα νερά, καθώς περιβάλλεται από ένα ελατόδασος και έχει πηγές με ιαματικά νερά. Χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων στις παρυφές των Αγράφων έχει εντυπωσιακή θέα προς τον Θεσσαλικό κάμπο και βρίσκεται κοντά στη Λίμνη Πλαστήρα. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Μουζακίου, απέχει 40 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και 30 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και έχει γύρω στους 550 κατοίκους.

Το όνομά της οφείλεται στο ομώνυμο σπήλαιο που βρίσκεται κοντά της, ενώ παλιότερα ονομαζόταν Σκλάταινα. Η καταγωγή αρκετών από τους κατοίκους της είναι από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας και συγκεκριμένα από τη Λαγκάδα. Πρόγονοί τους ήταν κούδαροι ‒δηλαδή τεχνίτες της πέτρας που χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους μια συνθηματική γλώσσα, τα κουδαρίτικα‒ οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στη Θεσσαλία και έφτιαξαν διάφορα πέτρινα κομψοτεχνήματα στην περιοχή.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρχαν στη Δρακότρυπα πολλές βιοτεχνίες σπαθοποιίας και μέχρι σήμερα υπάρχει μια γειτονιά που φέρει το όνομα Σπάθες.

Σημαντικό θρησκευτικό μνημείο κοντά στο χωριό είναι το αθωνίτικου τύπου μοναστήρι της Αγίας Τριάδας που χτίστηκε το 1743 και έχει εικονογραφίες του 1758, ξυλόγλυπτο τέμπλο και πέτρινο καμπαναριό. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας πέρασαν από το μοναστήρι ο διδάσκαλος του Γένους Κοσμάς ο Αιτωλός και ο αγωνιστής Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Η Δρακότρυπα είναι η γενέτειρα του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, ο οποίος το 1542 έχτισε στον Όλυμπο τη Μονή Αγίας Τριάδος. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου με θρησκευτική πανήγυρη και προσφορά φαγητού. Παραδοσιακά πανηγύρια με κλαρίνα διοργανώνονται στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος και στη γιορτή του Αγίου Κυρίλλου.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by pnatalie)