Μενού Κλείσιμο

Ποτοκάκι Σάμου

Το Ποτοκάκι με την όμορφη παραλία του βρίσκεται στον μυχό του ομώνυμου κόλπου και απέχει 3 χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο και 14 χιλιόμετρα από το Βαθύ. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ανατολικής Σάμου και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 122 κατοίκους, οι οποίοι έχουν ως κύριες ασχολίες τους την αλιεία, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Δασκαλειό και κατοικήθηκε το 1922 από πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί από τη Μικρά Ασία. Σε λίγα χρόνια ο οικισμός μεγάλωσε με αποτέλεσμα το 1929 να αριθμεί 350 κατοίκους και να είναι σχεδόν ενωμένος με το Πυθαγόρειο.

Σημαντικές στιγμές στην ιστορία του χωριού είναι οι βομβαρδισμοί που υπέστη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ελευθέρωσή του τον Οκτώβριο του 1944 και ο ερχομός εξορίστων αλλά και κατοίκων προερχόμενων από ζώνες κατεχόμενες από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στα ταραγμένα χρόνια των μέσων της δεκαετίας του 1960 έμειναν ελάχιστοι κάτοικοι στο Ποτοκάκι, ενώ  μετά τις απελάσεις του 1964 έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κάποιοι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.

Η παραλία Ποτοκάκι έχει μήκος περίπου 4,5 χιλιόμετρα και θεωρείται από τις μεγαλύτερες του Βορείου Αιγαίου και από τις πιο δημοφιλείς της Σάμου. Είναι ως επί το πλείστον βοτσαλωτή αλλά έχει και μεγάλα τμήματα με άμμο. Φτάνει μέχρι την παραλία του Πυθαγορείου από την οποία χωρίζεται με ένα μικρό ρυάκι.

Φωτό: https://www.in-samos.com/