H Λίνδος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός της Ρόδου με πλούσια ιστορία, καθώς ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού. Τα γραφικά σοκάκια της, οι όμορφες παραλίες, η εξαιρετική θέα του πελάγους, και η ακρόπολή της που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, έχουν καταστήσει τη Λίνδο δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Οι μόνιμοι κάτοικοί της ανέρχονται σε 819 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, αλλά κατά τους θερινούς μήνες πλημμυρίζει με κόσμο.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Λίνδος ιδρύθηκε από τον Δαναό και συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο, με ηγεμόνα της τότε τον Τληπόλεμο. Διατέλεσε μέλος της Δωρικής Εξαπόλεως και στην ακρόπολή της είχε περίφημο ναό της Αθηνάς Λινδίας, ο οποίος πήρε την τελική του μορφή γύρω στο 300 π.Χ. Η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη στη θέση του σημερινού χωριού, μεταξύ τής ακροπόλεως και του ακρωτηρίου Κράνα. Σώζονται μόνο λίγα ερείπια ενός ιερού του Διονύσου και του κοίλου του θεάτρου, που ήταν σκαμμένο στον βράχο. Στον λόφο μπροστά στην ακρόπολη υπάρχει ένα κυκλικό ταφικό μνημείο καλυμμένο με θόλο, ο λεγόμενος τάφος του Κλεοβούλου, το οποίο χρονολογείται περί το 100 π.Χ. Πολυάριθμοι τάφοι υπάρχουν στις πλαγιές του ακρωτηρίου Κράνα. Το 700 π.Χ. ήταν ήδη ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής και είχε ναυτική δύναμη. Στα αρχαϊκά χρόνια, η Λίνδος εξελίχθηκε σε μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναµη, υπό την διακυβέρνηση του μετριοπαθούς τυράννου Κλεόβουλου (6ος αιών. π.Χ.), ενός από τους «επτά σοφούς» της αρχαιότητας. Στους κλασικούς χρόνους, αν και δωρική πόλη, συμμετείχε στην Συμμαχία της Δήλου αλλά στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου συμμάχησε με τους Λακεδαιμόνιους. Η σημασία της σταδιακά μειώθηκε μετά την ίδρυση της Ρόδου το 407 π.Χ.
Η αρχαία ακρόπολη της Λίνδου αξιοποιήθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιωαννίτες Ιππότες και τέλος, από τους Τούρκους. Η ακρόπολη της Λίνδου βρίσκεται στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου που αρχίζει αμέσως από τη θάλασσα, ύψους 116 μ. Στη στενή νότια άκρη της ακροπόλεως, δίπλα στον γκρεμό, υπάρχει ο ναός της Αθηνάς Λινδίας, ένας στενόμακρος τετράστυλος αμφιπρόστυλος ναός του 4ου π.Χ. αι. Αρχικά στη θέση του ναού υπήρχε μόνο ένας βωμός, αργότερα κτίστηκε ένας απλός σηκός, και μόλις τον 6ο π.Χ. αι. κτίστηκε ο ναός του Κλεοβούλου που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 4ο π.Χ. αι. Το ανώτερο μέρος της ακροπόλεως και ο ναός περιβάλλονταν από κιονοστοιχίες με ένα μεγάλο πρόπυλο στο βόρειο μέρος (περίπου 300 π.Χ.), στο πρόπυλο αυτό οδηγούσε ένα πλατύ κλιμακοστάσιο που από τις δύο μεριές του περιστοιχιζόταν από στοές με κιονοστοιχίες (2ος π.Χ. αι.). Στο ιερό βρέθηκαν πολυάριθμες βάσεις αγαλμάτων με υπογραφές καλλιτεχνών που μαρτυρούν τη δραστηριότητα της ροδιακής σχολής στους ελληνιστικούς χρόνους, πολλές επιγραφές, μεταξύ των οποίων και το περίφημο «Χρονικό της Λίνδου», καθώς και μεγάλος αριθμός ειδωλίων και διαφόρων αντικειμένων από τον 8ο π.Χ. αι. ως τη ρωμαϊκή εποχή.
Στη Λίνδο ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η ναυτιλία και εκεί μάλιστα δημιουργήθηκε ο πρώτος καταγεγραμμένος κώδικας ναυτικού δικαίου, γνωστός ως «Νόμος Ροδίων Ναυτικών». Σε αυτό το ναυτικό δίκαιο περιλαμβάνονταν διατάξεις για τα καθήκοντα των πληρωμάτων, τους κανόνες ναυσιπλοΐας και τις ποινές σε περίπτωση παραβίασής τους, τις συμβάσεις μεταφοράς αγαθών, θέματα ναυτικών δανείων, ασφάλιση αντικειμένων, ναυαγίων και αποβολής φορτίου.
Σήμερα, η Λίνδος είναι ένας όμορφος οικισμός που έχει διατηρήσει τη γραφικότητα και την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική με τα λευκά σπίτια, τα καπετανόσπιτα με τις αψιδωτές εισόδους, τα οικόσημα, τους ψηλούς μαντρότοιχους και τις βαριές πόρτες που χτίστηκαν μεταξύ του 16ου και 18ου αιώνα, τα λιθόστρωτα δρομάκια της. Στον αρχαιολογικό χώρο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον δωρικό ναό της Παρθένου Λινδίας Αθηνάς και να ανακαλύψει την ιστορία της ακρόπολης μέσα στους αιώνες καθώς σώζονται μεταξύ άλλων ιπποτικά τείχη, ελληνιστική εξέδρα και ελληνιστική στοά, και ένας ναός του Αγίου Ιωάννου του 13ου αιώνα. Από τον χώρο της ακρόπολης η θέα προς τον μικρό κλειστό κόλπο του Αγίου Παύλου είναι μαγευτική. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Λίνδου με καταπληκτικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.
Η Λίνδος έχει υπέροχες παραλίες με σμαραγδένια νερά, ιδανικές για κολύμπι και καταδύσεις. H μικρή παραλία του Αγίου Παύλου στον ομώνυμο όρμο έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις 10 καλύτερες της Ευρώπης. Η τουριστική υποδομή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, καθώς κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται τόσο για την πλούσια ιστορία της όσο και για την μαγευτική ομορφιά της.