Η Άγια Μαρίνα θεωρείται το αρχοντοχώρι της Κάσου. Είναι χτισμένη πάνω σε ύψωμα στα νοτιοδυτικά του Φρυ, της πρωτεύουσας του νησιού, από το οποίο απέχει μόλις 1 χλμ. Τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν είναι τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, οι άσπρες εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους που παραπέμπουν σε κυκλαδίτικο νησί και οι γραφικοί ανεμόμυλοι.
Παλιότερα η Αγία Μαρίνα ήταν πρωτεύουσα του νησιού και αποτελούσε έδρα της Δημογεροντίας. Είναι το χωριό που συνέδεσε άμεσα το όνομά του με την τραγική Καταστροφή της Κάσου και μεταβλήθηκε σε σωρό από ερείπια, στις 29 Μαΐου 1824, καθώς εκεί είχαν συγκεντρώσει οι κάτοικοι του νησιού το μεγαλύτερο κομμάτι των δυνάμεών τους για να αντιμετωπίσουν τους Αιγύπτιους και τον στόλο τους, υπό τον Χουσεΐν Πασά.
Αξιοθέατα του χωριού είναι τα πολλά αρχοντικά και καπετανόσπιτα, όπως του Χατζημαυρή, οι εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας (1862) και του Χριστού με τα βοτσαλωτά δάπεδα, αξιόλογα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, και οι ανεμόμυλοι.
Ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχει το σπήλαιο Ελληνοκαμάρα, όπου τα ευρήματα μαρτυρούν ότι υπήρξε λατρευτικός χώρος κατά την αρχαιότητα, ενώ αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο των κατοίκων κατά τις πειρατικές επιδρομές. Σε απόσταση 3 χλμ. δυτικά του σπηλαίου Ελληνοκαμάρα βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο Σελάι με πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο.
Το χωριό γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου, προς τιμήν της εκκλησίας από την οποία πήρε το όνομά του. Επίσης γίνονται πανηγύρια της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) και του Αγίου Φανουρίου (27 Αυγούστου), προς τιμήν των ομώνυμων εκκλησιών. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί η Γιορτή Μελιού που γίνεται στο τέλος του Αυγούστου και συνοδεύεται από διάφορα εδέσματα με βάση το μέλι.
Φωτό: https://kasos.gr/photogallery/photos/