Το Δρυόβουνο είναι ένα ορεινό χωριό της Κοζάνης χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων στους πρόποδες του βουνού Άσκιο, στην αριστερή όχθη του ποταμού Αλιάκμονα. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Βοΐου και απέχει 29 χιλιόμετρα από την Καστοριά και 22 χιλιόμετρα από τη Σιάτιστα. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 250 κάτοικοι.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη δρυς που σημαίνει βελανιδιά και οφείλεται στο πλούσιο δάσος βελανιδιάς από το οποίο περιβάλλεται.
Στην περιοχή του Δρυόβουνου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη οικισμών από τα αρχαία χρόνια. Στην περιοχή Σαΐτα τα ίχνη του αρχαίου οικισμού χρονολογούνται πριν το 1500 μ.Χ., ενώ στο ίδιο σημείο έχουν βρεθεί οχυρώσεις που χρονολογούνται στην προβυζαντινή περίοδο. Η τοποθεσία αυτή αποτελούσε από τα αρχαία χρόνια πέρασμα που ένωνε τις σημερινές περιοχές της Καστοριάς με την περιοχή της Κοζάνης και την περιοχή του Μοναστηρίου με την περιοχή της Ανασέλιτσας και κατ’ επέκταση των Ιωαννίνων.
Η χρονολογία ίδρυσης του χωριού στη σημερινή του θέση δεν είναι επιβεβαιωμένη αν και θα πρέπει να συνδυάζεται με το χτίσιμο του ναού του Αγίου Δημητρίου το 1509. Στη θέση του παλιού ναού έχει χτιστεί από το 1859 καινούργιος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά και στον Άγιο Δημήτριο.
Το Δρυόβουνο φημίζεται για τα τρία μοναστήρια του, τη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τη Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου που ιδρύθηκε τους μεταβυζαντινούς χρόνους και τη Μονή Αγίου Λογγίνου.
Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι το παλαιότερο στον νομό Κοζάνης με την ίδρυσή του να ανάγεται στο 1592 αν και σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχε παλιότερα επιγραφή που σήμερα δεν σώζεται με χαραγμένο το έτος 1101 ως έτος ανέγερσης του ναού. Το γεγονός που έκανε γνωστό το μοναστήρι ήταν η επίσκεψη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος περιποιήθηκε τους μοναχούς που ασθενούσαν εξαιτίας κάποιας επιδημίας φέρνοντάς τους νερό από τη διπλανή πηγή που προηγουμένως είχε αγιάσει. Έκτοτε, στο σημείο εκείνο αναβλύζει αγίασμα και έχει δημιουργηθεί ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Κοσμά των Αιτωλό.
Η Μονή Αγίου Λογγίνου είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου που ονομάζεται Γολγοθάς και εκεί τελείται κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Το σκήνωμα του Ιησού παραδίδεται στις μυροφόρες, οι οποίες ξεκινούν με πομπή από την εκκλησία του Αγίου Μηνά ακολουθούμενες από τη στρατιωτική μπάντα, τους κληρικούς και τους πιστούς. Μετά την Αποκαθήλωση, το Σώμα του Χριστού μεταφέρεται στον ναό του Αγίου Μηνά για να το προσκυνήσουν οι πιστοί.
Φωτό: ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ ΚΟΖΑΝΗΣ- Π.Α.Σ ΔΡΥΟΒΟΥΝΟΥ | Facebook (by Zisis Tzikalios)