H Μενδενίτσα βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων στις απολήξεις του όρους Καλλίδρομο με θέα προς τον Μαλιακό κόλπο. Το χωριό υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Καμένων Βούρλων και έχει περίπου 200 κατοίκους.
Παλιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Μπουντουνίτσα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και Βοδονίτσα ή Βουδουνίτσα στον Μεσαίωνα.
Πάνω από το χωριό δεσπόζει το φράγκικο κάστρο που ανεγέρθηκε πάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία εικάζεται ότι ήταν η πόλη Φάρυγαι που διαδέχτηκε την Ομηρική Τάρφη. Το κάστρο της Μενδενίτσας χτίστηκε από τον Μαρκήσιο της Βοδονίτσας, τον Λομβαρδό ιππότη Guido Pallavicini γύρω στο 1204 κατά την ίδρυση της Μαρκιωνίας της Βοδονίτσας. Αποτελούσε μέρος μιας σειρά οχυρωματικών έργων που κατασκεύασαν οι Φράγκοι στη Στερεά Ελλάδα με σκοπό την παρεμπόδιση της επέκτασης του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Η Βοδονίτσα κυβερνήθηκε από τους Pallavicini μέχρι το 1358 που πέρασε στα χέρια της βενετικής οικογένειας Zorzi. Το κάστρο περιήλθε στους Οθωμανούς το 1414, προσαρτήθηκε στο πασαλίκι της Θεσσαλίας και πέρασε κάποια περίοδο ακμής μέχρι την παραμέλησή του, καθώς δεν είχε πλέον στρατηγική σημασία για τους Τούρκους που είχαν επικρατήσει παντού. Στην περιοχή, έξω από τα τείχη κυρίως, εγκαταστάθηκαν αρκετοί Τούρκοι και ο οικισμός απέκτησε φήμη για τον τεκέ των δερβίσηδων που λειτουργούσε εκεί. Το 1821 το κάστρο πολιορκήθηκε από τον οπλαρχηγό Δρυοβουνιώτη, παραδόθηκε στους Έλληνες και ακολούθησε σφαγή των Τούρκων.
Η Μενδενίτσα έχει χαρακτηριστεί μαρτυρικό χωριό λόγω τους ολοκαυτώματος που υπέστη τον Οκτώβριο του 1943 όταν τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατέκαψαν πολλά σπίτια, σκότωσαν κατοίκους και βίασαν κοπέλες μπροστά στα μάτια των μανάδων τους.
Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα πιο παλιά σπίτια να διασώζονται στη συνοικία Κουτλούμ. Σημαντικά κτίρια είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το 1943 και ξαναχτίστηκε μετά το τέλος του πολέμου.
Φωτό: https://www.lamiareport.gr/