Η Σκούρα είναι ένα όμορφο λακωνικό χωριό, χτισμένο ανάμεσα στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο, στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευρώτα. Απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και κατά την απογραφή του 2011 είχε 435 κατοίκους.
Μαζί με την ορεινή Βαρβίτσα αποτελούν τη γενέτειρα του θρυλικού καπετάν Ζαχαριά που έδρασε ως κλέφτης στον Μωριά επί Τουρκοκρατίας, από το 1776 έως τη δολοφονία του το 1804 από τον Παναγιώτη Μούρτζινο Τρουπάκη για λόγους τιμής. Υπήρξε μέντορας για τον Νικηταρά και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ενώ οι Τούρκοι έλεγαν γι’ αυτόν ότι δεν υπήρχε ούτε θα υπάρξει άλλος τέτοιος άνδρας.
Σε μικρή απόσταση από τη Σκούρα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Μενελάειου στην περιοχή που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Θεράπνη. Τα ευρήματα των ανασκαφών στο σύμπλεγμα των λόφων του Mενελαείου υποδηλώνουν τη σημασία της θέσης ήδη από τη μεσοελλαδική εποχή ενώ η οικοδόμηση πάνω στον ίδιο το λόφο του Mενελαείου μεγαροειδούς οικοδομήματος το οποίο πιθανότατα χρησίμευσε ως διοικητικό κέντρο, υποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες θέσεις της πρώιμης μυκηναϊκής Λακωνίας. Το γεγονός αυτό τονίζει και η παράδοση των ίδιων των αρχαίων για την ύπαρξη του τάφου του Mενελάου και της Eλένης πάνω στο λόφο και η λατρεία τους σε ένα ιδιαίτερο ιερό. Το ιερό αυτό γνώρισε ιδιαίτερη ακμή στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Η λατρεία του Μενελάου, μυθικού βασιλιά της Σπάρτης και της συζύγου του ωραίας Ελένης ξεκίνησε στον λόφο της Θεράπνης κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα και συνεχίστηκε μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Σύμφωνα με τον Ησύχιο διοργανώνονταν τα «Ελένεια», γιορτή στην οποία έπαιρναν μέρος παρθένες που ξεκινούσαν με άμαξες σε επίσημη πομπή από τη Σπάρτη μέχρι το ιερό του Μενελάου και της Ελένης.
Φωτό: https://laconialive.gr/