Μενού Κλείσιμο

Μέθανα

Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Πελοποννήσου, στις ακτές του Σαρωνικού. Τα Μέθανα είναι γνωστά ‒ήδη από την αρχαιότητα‒ για τις ιαματικές τους πηγές και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Διοικητικά υπάγονται στον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων της Περιφέρειας Αττικής και κατά την απογραφή του 2011 είχαν πληθυσμό 1.967 κατοίκων.

Η κατοίκηση στη χερσόνησο των Μεθάνων είναι συνεχής από τη Νεολιθική εποχή, σύμφωνα με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Παλαιόκαστρο όπου βρισκόταν η Ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων και στην κορυφή του βουνού της Χελώνας. Ίχνη κατοίκησης και πολιτισμών διαφορετικών χρονολογικών περιόδων συναντώνται σε όλη σχεδόν την επιφάνεια των Μεθάνων.

Γραπτές αναφορές για την πόλη των Μεθάνων βρίσκονται, μεταξύ άλλων σε κείμενα του Θουκυδίδη (5ος π.Χ. αιώνας), του Διόδωρου Σικελού (1ος π.Χ. αιώνας), του Στράβωνα (1ος π.Χ. αιώνας) και του περιηγητή Παυσανία (2ος π.Χ. αιώνας) που ανέφερε ότι υπήρχαν ιερά της Ίσιδος και του Σέραπις, του Ηρακλή και της Αθηνάς, ενώ έκανε λόγο και για τις θερμές πηγές.

Στους νεότερους χρόνους ο πληθυσμός των Μεθάνων αυξήθηκε, ειδικά κατά την Επανάσταση του 1821 όταν κατέφυγαν εκεί εκατοντάδες Έλληνες, κυρίως γυναικόπαιδα, για να αποφύγουν τις τουρκικές βαρβαρότητες.

Η Λουτρόπολη των Μεθάνων ιδρύθηκε γύρω στο 1870 και τότε ξεκίνησε η οργανωμένη χρήση των πηγών στους Αγίους Αναργύρους για ιαματικούς σκοπούς. Αρχικά το νερό εισερχόταν σε λάκκους απευθείας από τις πηγές, ενώ στη συνέχεια κατασκευάστηκαν δεξαμενές. Το 1904 ξεκίνησε η εκμετάλλευση και των πηγών στον Άγιο Νικόλαο με την κατασκευή κτιρίου που μετατράπηκε σε υδροθεραπευτήριο το 1912. Το 1930 ανεγέρθηκε το δημόσιο υδροθεραπευτήριο με 40 μαρμάρινους λουτήρες και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά.

Ενδιαφέροντα αρχαιολογικά αξιοθέατα των Μεθάνων αποτελούν η Ακρόπολη στο Βαθύ, στον λόφο Παλαιόκαστρο, με τα ερείπια πόλης του 4ου-3ου π.Χ. αιώνα, ο μεγαλύτερος χερσαίος κρατήρας του ηφαιστείου στο οροπέδιο Θρονί και κοντά του πύργος του 4ου αιώνα, στην κοιλάδα του Σταυρολόγγου ένας από τους παλαιότερους κρατήρες και αρχαίος πύργος επίσης του 4ου π.Χ. αιώνα, καθώς και οι αρχαίοι λουτήρες και λείψανα δεξαμενής των ρωμαϊκών χρόνων στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Αξιοθέατο είναι επίσης το κάστρο του Φαβιέρου στη λωρίδα που ενώνει τα Μέθανα με την Πελοπόννησο. Πρόκειται για κάστρο του 19ου αιώνα με τέσσερις πυργίσκους στις άκρες του που χτίστηκε από τον Γάλλο στρατηγό Νικόλαο Φαβιέρο στα ερείπια παλαιότερης οχύρωσης των 5ου π.Χ. αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φαβιέρος οργάνωσε και διοίκησε το πρώτο ελληνικό τακτικό σώμα στρατού και σε αυτό οφείλεται η ονομασία του χωριού Τακτικούπολη που βρίσκεται απέναντι από τα Μέθανα.

Όμορφο σημείο είναι η καταπράσινη χερσόνησος των Αγίων Αναργύρων που μοιάζει με νησάκι και βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Το νησάκι περιβάλλεται από πλακοστρωμένο δρόμο, ιδανικό για περιπάτους. Εκεί υπάρχει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, κατάλοιπα αρχαίας οχύρωσης της κλασικής και αρχαϊκής εποχής και ίχνη από τα Κυκλώπεια τείχη του 6ου π.Χ. αιώνα.

Ο συνδυασμός πράσινου και ηφαιστειακού τοπίου δημιουργεί μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές στα Μέθανα. Ο φυσιολάτρης μπορεί να συναντήσει σε αυτές κρατήρες του ηφαιστείου, αρχαία ερείπια, ξωκλήσια και να θαυμάσει την υπέροχη θέα από ψηλά. Μοναδική εμπειρία είναι η ανάβαση στον ηφαιστειακό κρατήρα περιμέτρου 150 μέτρων και βάθους 60 μέτρων που βρίσκεται κοντά στην Καμένη Χώρα, από ένα μονοπάτι που περνά ανάμεσα σε μαύρα ηφαιστειακά λιθάρια, πεύκα και πουρνάρια.

Στα Μέθανα υπάρχουν αρκετές ήρεμες παραλίες με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, άλλες αμμώδεις και άλλες με ηφαιστειογενή μαύρα βότσαλα.

 

Φωτό: https://www.dimostroizinias-methanon.gr/