Η Σκαφιδιά βρίσκεται σε μια όμορφη περιοχή της Ηλείας βορειοδυτικά της πόλης του Πύργου. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λίγοι πλέον στο χωριό αλλά κάθε καλοκαίρι η υπέροχη παραλία της κατακλύζεται από κόσμο.
Στην περιοχή του χωριού έχουν εντοπιστεί θεμέλια κτηρίων και αρχαιολογικά κατάλοιπα που ανήκουν σε οικισμό της Ρωμαϊκής εποχής. Σύμφωνα με τα προκύψαντα δεδομένα, η περιοχή του οικισμού φαίνεται πως είχε κατοικηθεί κατά το διάστημα από τον 1ο έως τουλάχιστο και τον 4ο αι. μ.Χ. και πιθανότατα αποτελούσε σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο. Επίσης, κοντά στην παραλία της Σκαφιδιάς έχουν αποκαλυφθεί λείψανα μεγάλου και πολυτελούς δημόσιου λουτρικού συγκροτήματος των ρωμαϊκών χρόνων. Τα δάπεδα των λουτρών είναι ψηφιδωτά με πολλά χρώματα και μεγάλη ποικιλία σε γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα.
Κοντά στη Σκαφιδιά βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας Σκαφιδιάς ή Σκαφιδιώτισσας από την οποία πήρε το χωριό το όνομά του. Η μονή που αποτελεί προσκύνημα πλήθους πιστών όλο το χρόνο χτίστηκε τον 10ο ή 11ο αιώνα, βάσει των λειψάνων βυζαντινής αρχιτεκτονικής στο Καθολικό της. Η προέλευση της ονομασίας Σκαφιδιά έχει αποδοθεί στην αρχαία πόλη Φειά (στη Φειά) ή στο σχήμα του χώρου που μοιάζει με σκαφίδι ή στους κατασκευαστές ξύλινων σκαφιδιών από το πυκνό δάσος της μονής. Μια άλλη εκδοχή βασίζεται στην τοπική παράδοση ότι η βασική πρώτη εικόνα της μονής βρέθηκε να πλέει επάνω στα κύματα κοντά στην παραλία τοποθετημένη μέσα σε σκαφίδι. Στο κέντρο της δυτικής πλευράς της Μονής βρίσκεται φρούριο, ο επονομαζόμενος Πύργος της Σκαφιδιάς, που είναι ένα τετράπλευρο διώροφο κτίριο με κυλινδρικούς προμαχώνες στις τέσσερις γωνίες του. Το κτίριο είχε ελάχιστα ανοίγματα, εσωτερική σκάλα και κρεμαστή γέφυρα, γι’ αυτό αποτελούσε καταφύγιο για τους μοναχούς σε δύσκολες εποχές.
Στην επιβλητική μονή με την υπέροχη αρχιτεκτονική υπάρχει μια αξιόλογη συλλογή από ιερά σκεύη, άμφια, λειψανοθήκες, όπλα εικόνες, νομίσματα, αναθήματα και το λάβαρο με κεντημένη εικόνα και αφιέρωση στην Παναγία. Πολύτιμο είναι το αρχείο και η βιβλιοθήκη της με πολλά χειρόγραφα βιβλία που αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ιστορία της και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821.
Φωτό: https://el.wikipedia.org/ (by Kolchak1923)