Το Επταχώρι απλώνεται σε μια χαράδρα ανάμεσα στο Βόιο, τον Σμόλικα της Πίνδου και τις Αρρένες Γράμμου, σε υψόμετρο 880 μέτρων. Το χωριό με τα πετρόκτιστα σπίτια και τα πέτρινα γεφύρια βρίσκεται στα όρια της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς με την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, γι’ αυτό και γεωμορφολογικά, ιστορικά και ηθογραφικά ανήκει στην Ήπειρο, ενώ διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Νεστορίου της Καστοριάς.
Ο οικισμός δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από τη συνένωση αρκετών μικρών χωριών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις διαρκείς επιδρομές Τουρκαλβανών. Το χωριό που παλιότερα ονομαζόταν Βουρβουτσικό ή Μπουρμπουτσκό αναφέρεται για πρώτη φορά σε φορολογικό κατάστιχο του Καζά του Άστιν το 1530.
Οι κάτοικοι είχαν ενεργό συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 και το χωριό έγινε πολλές φορές στόχος επιθέσεων και λεηλασιών. Το 1820 πυρπολήθηκε από τον Αλή Πασά, το 1830 από τους Μπέηδες της Κολώνιας και αργότερα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1944, από τους Γερμανούς.
Από το Επταχώρι κατάγονταν πολλοί μάστορες της πέτρας και γι’ αυτό η περιοχή έχει υπέροχα γεφύρια, εκκλησίες και κτίρια που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής. Ξεχωρίζουν η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του χωριού που χτίστηκε το 1914 στη θέση παλιότερου ναού του 17ου αιώνα που είχε καταρρεύσει με το πέρασμα των χρόνων, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου έξω από χωριό που χρονολογείται μεταξύ των ετών 1625-1632, η μικρή εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου που πιθανότατα χτίστηκε το 1660, το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου που θεμελιώθηκε το 1925 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1936, τα πέτρινα γεφύρια με σημαντικότερο του Κουσιουμπλή που χτίστηκε στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τέλος, ο ανακαινισμένος νερόμυλος του Γκιουλέκα.
Στο χωριό λειτουργεί μόνιμη έκθεση με φωτογραφίες από τη ζωή στο Επταχώρι που στεγάζεται στο ανακαινισμένη πέτρινη κατοικία της οικογένειας Τζημόπουλου που βρίσκεται στην πλατεία του Επταχωρίου και παραχωρήθηκε στην Κοινότητα.
Πολλά είναι τα έθιμα που τηρούνται στο Επταχώρι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ιδιαίτερο είναι το έθιμο των «μπουμπαραίων» την Πρωτοχρονιά με τους κατοίκους να μεταμφιέζονται, να φοράνε τομάρια ζώων να γυρνούν χορεύοντας όλο το χωριό και να καταλήγουν στην πλατεία για το παραδοσιακό γλέντι. Την Κυριακή της Αποκριάς ανάβουν φωτιά στην πλατεία και χορεύουν γύρω της υπό τη συνοδεία μουσικής από τους οργανοπαίκτες Χαλκιάδες του χωριού, ενώ στα Θοεφάνεια στήνεται το γαϊτανάκι. Σημαντική γιορτή για το Επταχώρι είναι του Αγίου Γεωργίου με τους «τρεις χορούς» γύρω από τον ναό που «αγοράζονται» από τρεις κατοίκους οι οποίοι αναλαμβάνουν να σύρουν ο κάθε ένας από ένα χορό για την ενίσχυση του ταμείου του ναού.