O Σκληρός (ή του Σκληρού) είναι χτισμένος σε υψόμετρο 890 μέτρων μέσα σε μια δασωμένη χαράδρα, στους πρόποδες του Λυκαίου Όρους. Βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Αρκαδία και την Ηλεία, ενώ στην περιφέρειά του περνά ο ποταμός Νέδα που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Μεσσηνίας με την Ηλεία. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Οιχαλίας του Νομού Μεσσηνίας και έχει λιγοστούς μόνιμους κατοίκους.
Ο οικισμός που δημιουργήθηκε γύρω στον 1ο αιώνα μ.Χ. πήρε το όνομά του από τον γιο του βυζαντινού άρχοντα Βάρδα Σκληρού, τον Ρωμανό Σκληρό, στον οποίο είχε παραχωρηθεί η περιοχή ως φέουδο.
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ο οικισμός ανήκε πιθανότατα στη Βαρωνία της Καρύταινας και οι κάτοικοί του έλαβαν μέρος στην πολιορκία του κοντινού Κάστρου της Αγίας Ελένης με τον στρατό του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Επί Τουρκοκρατίας αρματολοί από τον Σκληρό έδρασαν στην περιοχή κατά των Οθωμανών έχοντας ως επικεφαλής τον Μπελίτση Τάγαρη, τον Νικολό Μποζινάκη και τον Γιάννη Θιακό, με τους δύο τελευταίους να συνεργάζονται με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση πολλοί κάτοικοι πήραν τα όπλα και έλαβαν μέρος στον αγώνα για την ελευθερία.
Το σημερινό χωριό έχει αρκετά πέτρινα σπίτια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολλά εκ των οποίων είναι δυστυχώς εγκαταλειμμένα.
Σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον Σκληρό βρίσκεται ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας και το πρώτο ελληνικό μνημείο που μπήκε στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Ο ναός είναι χτισμένος σε φυσικό πλάτωμα του Κωτιλίου όρους που ονομαζόταν Βάσσες, δηλαδή μικρές κοιλάδες. Το ιερό του Απόλλωνα είχε χτιστεί από τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους Φιγαλείς που λάτρευαν τον θεό με την προσωνυμία Επικούριος που σημαίνει συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια. Τα αρχιτεκτονικά μέλη που σώζονται σήμερα ανήκουν σε μεταγενέστερες φάσεις, γύρω στο 600 και 500 π.Χ. Ο Παυσανίας χαρακτηρίζει τον ναό ως τον δεύτερο σε κάλλος και αρμονία ναό της Πελοποννήσου μετά από τον ναό της Τεγέας. Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι περίπτερος, δωρικού ρυθμού, με 15 κίονες στις μακρές πλευρές του. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ανοιχτόχρωμος τοπικός ασβεστόλιθος, ενώ κάποια μέρη της οροφής, τα κιονόκρανα του σηκού και ο γλυπτός διάκοσμος είναι μαρμάρινα. Εξωτερικά είχε δωρική ζωφόρο με ακόσμητες μετόπες, ενώ στις εσωτερικές μετόπες του πρόναου απεικονίζονταν διάφορες παραστάσεις. Πίσω από τους ιωνικούς ημικίονες του σηκού υπήρχε μαρμάρινη ιωνική ζωφόρος με παραστάσεις από την Αμαζονομαχία και την Κενταυρομαχία.
Κοντά στον Σκληρό βρίσκεται επίσης το ποτάμι της Νέδας,το οποίο διασχίζει σε μεγάλο μέρος του χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση, ενώ στην πορεία του δημιουργούνται καταρράκτες.
Φωτό: https://www.greece.com/ (by thisgalanis)