Το κοσμοπολίτικο Νυδρί με την εξαιρετική φυσική ομορφιά που του προσφέρουν η θάλασσα αλλά και οι πλαγιές του όρους Σκάρος που στέκουν από πάνω του απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας. Το χωριό των 900 περίπου κατοίκων που κάποτε ήταν ένα ταπεινό ψαροχώρι άρχισε να αποκτά φήμη μετά τη δεκαετία του 1960 όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το αντικρινό νησάκι Σκορπιό.
Στην περιοχή του Νυδρίου έχουν βρεθεί κυκλικοί τύμβοι της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού γι’ αυτό και η πεδιάδα μέχρι τις νοτιοανατολικές πλαγιές του Σκάρους έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Βίλελμ Ντέρπφελντ που είχε κάνει πολλές ανασκαφές στο νησί υποστήριζε ότι εκεί βρισκόταν η Ομηρική Ιθάκη, πατρίδα του Οδυσσέα.
Στον παραλιακό πεζόδρομο με τους ψηλούς φοίνικες στέκουν τα αγάλματα του Αριστοτέλη Ωνάση και του Βίλελμ Ντέρπφελντ, των δύο ανθρώπων που ανέδειξαν το Νυδρί, ο καθένας με τον τρόπο του. Στους δύο παράλληλους εμπορικούς δρόμους «χτυπά η καρδιά» του οικισμού με τις πολλές επιλογές για καφέ, φαγητό και ψώνια. Απέναντι από το Νυδρί, στον βράχο που βρίσκεται στον μυχό του όρμου του Βλυχού, είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής όπου κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου καταφθάνει πολύς κόσμος από διάφορες περιοχές της Λευκάδας για να προσκυνήσει, να επισκεφτεί το παζάρι και να συμμετάσχει στο βραδινό πανηγύρι που διοργανώνεται.
Από το Νυδρί ξεκινούν καραβάκια που κάνουν κρουαζιέρα στα νησάκια Σκορπιό ιδιοκτησίας, πια, του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, στη Μαδουρή που γεννήθηκε και έζησε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένειά του, στα Πριγκιποννήσια, στο Μεγανήσι, στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη.
Σε μικρή απόσταση από το χωριό, οι φυσιολάτρες του ορεινού πεδίου μπορούν να πεζοπορήσουν προς τους μικρούς καταρράκτες στο φαράγγι Δημοσάρι.
Φωτό: https://blog.lefkadaslowguide.gr/