Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους στο κέντρο τη Σίφνου, η Απολλωνία είναι η πρωτεύουσα του νησιού από το 1836 και ένα από τα ομορφότερα χωριά του. Το όνομά της προέρχεται από τη λατρεία του θεού Απόλλωνα στο νησί, ενώ οι ντόπιοι την αποκαλούν και Σταυρί από την εκκλησία του Σταυρού που είναι χτισμένη στο κέντρο του οικισμού ή ίσως επειδή αποτελεί σταυροδρόμι που οδηγεί στα υπόλοιπα χωριά της Σίφνου.
Η Απολλωνία γοητεύει με την αρχιτεκτονική των σπιτιών της, τις πανύψηλες βουκαμβίλιες και τα πολύχρωμα γεράνια που στολίζουν τις αυλές, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις διάσπαρτες όμορφες εκκλησίες της. Ο κεντρικός δρόμος, το «Στενό» όπως το λένε, συγκεντρώνει τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μπαράκια και σφύζει από ζωή τα καλοκαιρινά βράδια.
Στην κεντρική πλατεία, την πλατεία Ηρώων, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου όπου εκτίθενται παραδοσιακές ενδυμασίες, σιφνέικα κεραμικά, διάφορα σκεύη από την καθημερινή ζωή και εργαλεία από τις ασχολίες των κατοίκων του νησιού τις παλιότερες εποχές. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται το Ίδρυμα Πρόκου όπου το καλοκαίρι διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις. Στην άλλη πολυσύχναστη πλατεία της Απολλωνίας, στην πλατεία Ραμπαγά, υπάρχει η προτομή του Σιφναίου εκδότη και σατυρικού ποιητή Κλεάνθη Τριανταφύλλου που εξέδιδε στην Αθήνα το πολιτικό και σατυρικό περιοδικό «Ραμπαγάς» προκαλώντας αντιδράσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση του Τριανταφύλλου και αργότερα την απόπειρα δολοφονίας του. Σήμερα, ονομάζεται Ραμπαγάς προς τιμήν του Τριανταφύλλου ένας πολυχώρος που αποτελεί δημοφιλές στέκι της Απολλωνίας, ενώ σε αίθουσές του παρουσιάζονται διάφορες εκθέσεις.
Ενδιαφέρουσες εκκλησίες του χωριού είναι ο επιβλητικός Άγιος Σπυρίδωνας με τις πολύτιμες αγιογραφίες, η Παναγία η «Ουρανοφόρα» που σημαίνει η Παναγία που είναι ντυμένη στα γαλάζια με την πλακόστρωτη αυλή και τη χαρακτηριστική γαλάζια αυλόπορτα και ο Άγιος Αρτέμιος όπου στεγάστηκε το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο και το πρώτο Σχολαρχείο της ελεύθερης Σίφνου.
Σημαντικό σημείο για τη ζωή των κατοίκων τις παλιότερες εποχές ήταν το πηγάδι του Φυρρού που κάποτε υδροδοτούσε όλο το χωριό. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του χωριού εκεί που σήμερα είναι η ομώνυμη γειτονιά του Φυρρού.
Από την Απολλωνία μπορεί κανείς να κάνει όμορφους περιπάτους όχι μόνο μέσα στον οικισμό αλλά και ακολουθώντας τα μονοπάτια που οδηγούν προς την Καταβατή ή τον Αρτεμώνα.
Φωτό: https://sifnos.gr/