Η Επισκοπή Γωνιάς (ή Μέσα Γωνιά) είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού του Προφήτη Ηλία σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Το χωριό δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό του 1956 και οι κάτοικοι μετοίκησαν στο Καμάρι. Κάποιοι επέστρεψαν αργότερα και σήμερα το χωριό έχει περίπου 100 κατοίκους.
Το χωριό απεικονίζεται σε χάρτη της Σαντορίνης του 1801. Η ονομασία του οφείλεται στον ναό της Παναγίας Επισκοπής που βρίσκεται κοντά στον οικισμό, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν έδρα της επισκοπής του νησιού, της ορθόδοξης αρχικά και της λατινικής αργότερα. Η εκκλησία χτίστηκε το 1115 μ.Χ. και κατά την ενετική κατοχή μετατράπηκε για ένα διάστημα σε καθολική. Έχει υπέροχες παλιές εικόνες που χρονολογούνται από τον 11ο και 12ο αιώνα, ενώ έχει και κάποια γλυπτά που έχουν απομείνει από το σύντομο καθολικό της παρελθόν. Είναι ο πρώτος που κτίστηκε στο νησί στον τύπο εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, ο οποίος καλύπτεται με βυζαντινά κεραμίδια. Η πιο σημαντική εικόνα είναι η Παναγιά Γλυκοφιλούσα που απεικονίζει την Παναγία με τον Χριστό, ενώ στο πλαίσιο υπάρχουν οι μορφές έξι ιεραρχών. Η εικόνα αυτή συμμετείχε στις λιτανείες στα τείχη της Κωνσταντινούπολης και δωρήθηκε στον ναό της επισκοπής τον 11ο αιώνα. Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται στο χωριό μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική, φαγητό και κρασί.
Παλιότερα η Επισκοπή Γωνιάς ήταν γνωστή για την παραγωγή εξαίρετου κρασιού και είχε πολλές κανάβες, δηλαδή υπόσκαφους αποθηκευτικούς χώρους που χρησιμοποιούσαν οι αμπελουργοί και οι οινοπαραγωγοί. Αρκετοί αμπελώνες υπάρχουν μέχρι σήμερα στην περιοχή. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η κανάβα Ρούσσου που ιδρύθηκε το 1836 και δέχεται επισκέπτες για γευσιγνωσία στα κρασιά του οινοποιείου.
Φωτό: https://el.wikipedia.org/ (by C messier)