Μενού Κλείσιμο

Μοχός Ηρακλείου Κρήτης

Ο Μοχός είναι ένα γραφικό χωριό του Δήμου Χερσονήσου που φημίζεται για τη μουσική του παράδοση. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου, έχει ως προέκτασή του τον παραλιακό τουριστικό οικισμό της Σταλίδας και απέχει 40 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου.

Η πρώτη κατοίκηση του χωριού εικάζεται ότι έγινε από καλόγερους και υπήρχε ήδη από την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Είναι ένα όμορφο χωριό με στενά σοκάκια, πετρόχτιστα σπίτια και ιστορικές εκκλησίες. Στην πλακόστρωτη πλατεία στέκει η μεγαλόπρεπη εκκλησία του Ευαγγελισμού και της Αγίας Παρασκευής που ανεγέρθηκε το 1835 στα ερείπια παλιότερου ναού. Χαρακτηριστικά της είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι εικόνες που χρονολογούνται στον 15ο και 16ο αιώνα.  Στην ευρύτερη περιοχή του Μοχού είναι χτισμένα γύρω στα δέκα ξωκλήσια, ενώ ενδιαφέρον έχουν τα μοναστήρια της Παναγίας Θεογεννήτορος και της Παναγίας Καρδιώτισσας.

Αξιοθέατα του χωριού και χαρακτηρισμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία είναι το κτίριο της κοινότητας και η κρήνη-δεξαμενή που αποτελούν δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μοχός ήταν αγαπημένο μέρος του αείμνηστου τέως Πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε, ο οποίος είχε μάλιστα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης. Από τον Μοχό κατάγονταν οι αδελφοί Βέργα, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Κάθε Δεκαπενταύγουστο, στην κεντρική πλατεία του Μοχού, διοργανώνεται κρητικό πανηγύρι με χορό, τραγούδι από αγαπημένους Κρητικούς καλλιτέχνες, φαγητό και κρασί. Την ίδια μέρα σε αίθουσα του χωριού που έχει διαμορφωθεί ως παλιό κρητικό νοικοκυριό, γίνεται έκθεση εργόχειρων, υφαντών, κεντημάτων κλπ.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Μοχού σε συνεργασία με έμπειρους μουσικούς δίνει παραστάσεις με κρητική και ελληνική λαϊκή μουσική, ενώ χορευτές μαθαίνουν στους τουρίστες που έρχονται να διασκεδάσουν πώς να χορεύουν.

Στον Μοχό αναβιώνουν πολλά έθιμα όπως τα μουζουδιά, δηλαδή τα μουτζουρώματα, κατά την περίοδο της Αποκριάς, καθώς και ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος του ξυνόχοντρου.

 

Φωτό: https://www.krititraveller.gr/