H Αγία Παρασκευή ή Τζούρτζια όπως ονομαζόταν παλιότερα, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων στις άδενδρες πλαγιές των Τζουμέρκων, πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου. Το τοπίο που περιβάλλει το χωριό έχει μια άγρια ομορφιά με απότομες κορυφές, πηγές και χειμάρρους. Τον χειμώνα οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, αλλά το καλοκαίρι πολλοί Τζουρτζιώτες επιστρέφουν για τις διακοπές τους. Άλλωστε, ανέκαθεν η Τζούρτζια ως βλαχοχώρι ήταν τόπος θερινής κατοικίας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μετεώρων και απέχει 96 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.
Οι πρώτες αναφορές στο χωριό υπάρχουν σε έγγραφα του 1592-1593, από την εποχή της Τουρκοκρατίας, που απαντάται ως Τζούρτζα, Τζούρτζια, Τζώρτζια και Τζιούρτζια. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό γύρω στο 1790 για να ξεφύγουν από τον Αλή Πασά που τους καταδίωκε και παραχώρησε την περιοχή σε σαρακατσάνους και αρβανιτόβλαχους. Οι παλιοί κάτοικοι επέστρεψαν μετά την εξόντωση του Αλή Πασά, τον Ιανουάριο του 1822.
Τα πιο παλιά σπίτια του χωριού είναι πετρόχτιστα, δείγματα ηπειρωτικής τέχνης. Στην κεντρική πλατεία του χωριού με τον τεράστιο πλάτανο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε το 1896 στη θέση παλιότερου ναού. Πριν από το 1790 υπολογίζεται ότι χτίστηκε η λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το 1902 το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.
Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης της περιοχής, «Το Μαντάνι του Διαόλου» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, που το ύψος του ξεπερνά τα 15 μέτρα.
Χρονολογία-ορόσημο για την Αγία Παρασκευή είναι το 1893 όταν ιδρύθηκε η ιστορική Φ.Α.Τ.Α. η «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαναμανίας» που είναι ίσως ο παλιότερος σύλλογος Βλαχόφωνων. Ιδιαίτερα δραστήριος μέχρι σήμερα, οργανώνει γιορτές όλες τις εποχές του χρόνου και έχει πρωτοστατήσει σε διάφορες κοινωνικοοικονομικές δράσεις, όπως προικοδότηση άπορων κορασίδων, παροχή δανείων, προστασία των εκκλησιών και παλιών κτιρίων. Κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου γίνεται το αντάμωμα της ΦΑΤΑ στην πλατεία του χωριού.
Σημαντική γιορτή για την Αγία Παρασκευή είναι όταν γιορτάζει η ομώνυμη εκκλησία. Από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακές στολές, ενώ οι νέοι περιφέρονται σε όλα τα σπίτια του χωριού με τη συνοδεία της δημοτικής ορχήστρας.
Φωτό: https://www.infotouristmeteora.gr/