Το Στενό βρίσκεται στην είσοδο του λεκανοπεδίου της Μαντίνειας, στους πρόποδες του όρους Κτενιάς και σε υψόμετρο 675 μέτρων. Η περιοχή είναι κατάφυτη και οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, καλλιεργώντας πατάτες, κηπευτικά και οπωρικά, ενώ η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για την παραγωγή εξαιρετικού κρασιού.
Δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού έχουν ανακαλυφθεί τέσσερις θερμομεταλλουργικοί κλίβανοι και εγκαταστάσεις πλυντηρίων μεταλλουργίας που χρονολογούνται στους προϊστορικούς και σε δεύτερη φάση στους υστερορωμαϊκούς χρόνους.
Στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την πολιορκία της Τρίπολης τον Ιούνιο του 1821 στρατοπέδευσαν στο Στενό Τσάκωνες, Αγιοπετρίτες και Καμπίσιοι, ενώ πολλοί κάτοικοι της Τρίπολης κατέφυγαν εκεί κατά την επέλαση του Ιμπραήμ πριν οδηγηθούν υπό την καθοδήγηση του Δ. Υψηλάντη σε ασφαλέστερες ορεινές περιοχές και στο Ναύπλιο. Αργότερα στρατοπέδευσε εκεί και ο Ιμπραήμ για να αποφύγει ενδεχόμενη πλευρική επίθεση από τον στρατό του Γενναίου Κολοκοτρώνη. Όταν ο Ιμπραήμ αποχώρησε από το Στενό, το κατέλαβε ο οπλαρχηγός Τσώκρης ο οποίος πολιόρκησε από εκεί την Τρίπολη.
Αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1847 και ο ανεμόμυλος του Μπακόπουλου που στέκει σε παρακείμενο λόφο από το 1850.
Φωτό: https://www.greece.com/ (by proimadis-veremis )