O Αθανάσιος Διάκος, το χωριό που φέρει το όνομα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης που καταγόταν από εκεί, είναι χτισμένος στις πλαγιές των Βαρδουσίων στην καρδιά της Ρούμελης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές. Ο πληθυσμός του φτάνει τους 500 κατοίκους, αν και οι περισσότεροι έρχονται από την άνοιξη και μετά καθώς τον χειμώνα μεταβαίνουν με τα κοπάδια στα χειμαδιά.
Η πλακόστρωτη πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια είναι από τα ωραιότερα σημεία του χωριού. Εκεί στέκει και ο ανδριάντας του Αθανάσιου Διάκου, ο οποίος στήθηκε το 1922 από την κυβέρνηση του Νικόλαου Πλαστήρα για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα. Παράλληλα τιμήθηκαν τότε και οι κάτοικοι της τότε Άνω Μουσουνίτσας οι οποίοι μετείχαν στο περίφημο σύνταγμα ευζώνων 5/42 που πολέμησε και διακρίθηκε στον μικρασιατικό πόλεμο. Το σύνταγμα ήταν πολύ ικανό και ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τους Τούρκους, οι οποίοι το αποκαλούσαν σεϊτάν ασκέρ, δηλαδή ασκέρι του διαβόλου.
Στην πλατεία βρίσκεται επίσης η λιθόκτιστη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, χτισμένη το 1872. Στο εξωτερικό της ξεχωρίζει το ρολόι που έχει τοποθετηθεί στον τοίχο του καμπαναριού, ενώ στο εσωτερικό της τα εντυπωσιακά βιτρό δημιουργούν μια μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Το χωριό τιμά τον Αθανάσιο Διάκο και με ένα Μουσείο προς τιμήν του που στεγάζεται σε ανακαινισμένο πέτρινο κτίριο που λέγεται ότι ήταν το πατρικό του. Σκοπός του μουσείου είναι η απεικόνιση του ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο ανδρώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος. Ανάμεσα στα αυθεντικά αντικείμενα που εκτίθενται είναι πολεμικός εξοπλισμός του 19ου αιώνα, λιθογραφίες, γραμματόσημα, έντυπα, καθώς και αντίγραφα της πιστόλας και της φορεσιάς του Διάκου.
Κάθε χρόνο, στο τέλος Ιουλίου, διοργανώνονται τα «Διάκεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ήρωα που βρήκε μαρτυρικό θάνατο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Από το χωριό ξεκινά μονοπάτι για την ανάβαση στα Βαρδούσια. Πιο κοντινές όμορφες διαδρομές είναι η πεζοπορία προς τον Προφήτη Ηλία, εκεί που βρίσκεται η κεντρική πηγή του Μόρνου που καταλήγει στη λίμνη και η βόλτα στο ποτάμι μέσα σε ένα τοπίο με πολλά δέντρα και τρεχούμενα νερά.
Φωτό: https://www.facebook.com/AthanasiosDiakosFokidas