Η Κάτω Γαρούνα (ή ο Κάτω Γαρούνας) είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Κέρκυρας χτισμένο σε ένα λόφο μέσα σε ελαιώνες. Βρίσκεται πολύ κοντά στην υπέροχη παραλία του Άη Γόρδη και απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Το χωριό έχει περίπου 500 με 600 μόνιμους κατοίκους, ενώ λέγεται ότι κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον ένα δικό του άνθρωπο που έχει μεταναστεύσει.
Η πρώτη γραπτή αναφορά στο χωριό προέρχεται από έγγραφο αγρομίσθωσης του 1503, αλλά εικάζεται ότι η ιστορία του ξεκινά πολλά χρόνια πριν, κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Ανδηγαβών στην Κέρκυρα το 1267-1386, όταν παραχωρήθηκαν τιμάρια σε βαρόνους. Ίσως και η ονομασία του χωριού να οφείλεται στην καταγωγή κάποιου από αυτούς τους βαρόνους από την Άνω και Κάτω Γαρούνα της Γαλλίας.
Η Κάτω Γαρούνα άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1700 και φημιζόταν για τους τεχνίτες της. Δείγμα της εξαίρετης δουλειάς τους φαίνεται στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το πέτρινο καμπαναριό της που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, αλλά και σε τέμπλα εκκλησιών των γύρω χωριών. Στον περίβολο, μάλιστα, της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου υπάρχει άγαλμα αφιερωμένο στον αυτοδίδακτο λιθοξόο που φορά την παραδοσιακή φορεσιά και κρατά τα εργαλεία του.
Τα σπίτια του χωριού είναι παραδοσιακά, διώροφα ή τριώροφα, κτισμένα κοντά το ένα με το άλλο με τα παραδοσιακά «καντούνια» να περνούν ανάμεσά τους.
Το χωριό έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση με ιδιαίτερα δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο που δημιούργησε το 1958 το μοναδικό συγκρότημα πολυφωνικού τραγουδιού του νησιού. Το συγκρότημα εκτός από το φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού, έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεισφέροντας τα μέγιστα στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας
Φωτό: https://www.corfuland.gr/