Τα Τρόπαια, αμφιθεατρικά χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 760 μ., είναι ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι του Δήμου Γορτυνίας με περισσότερους από 500 κατοίκους.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βερβίτσα και έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις για την προέλευσή της, αποδίδοντάς την άλλοι στη σλαβική γλώσσα και άλλοι στη βυζαντινή και αρχαιοελληνική. Η σημερινή ονομασία φαίνεται ότι προήλθε από το τρόπαιο που στήθηκε στην περιοχή από τη μάχη Θελπουσίων και Ελευσινίων και όχι από την αρχαία πόλη Τρόπαια που αναφέρει ο Παυσανίας. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό υπήρχε μεσαιωνική πόλη πριν από το 1300 μ.Χ. Η πόλη αυτή είχε δημιουργηθεί μετά την καταστροφή της αρχαίας Θέλπουσας. Η πρώτη κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής των Τροπαίων τοποθετείται πριν από το 2200 π.Χ. από τους Πελασγούς, ενώ μετά το 1307 π.Χ. εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Βοιωτοί.
Στην περιοχή της Βάναινας κοντά στα Τρόπαια τοποθετείται η αρχαία πόλη Θέλπουσα, η οποία, κατά τη μυθολογία, πήρε το όνομά της από τη νύμφη Θέλπουσα, κόρη του Λάδωνα. Στο χώρο της αρχαίας πόλης υπήρχαν τα ιερά της Δήμητρας, του Ασκληπιού και των δώδεκα θεών καθώς και του μυθικού Ογκίου, του άρχοντα της Θέλπουσας και γιου του Απόλλωνα. Ο ναός της Δήμητρας περιελάμβανε τα αγάλματα της Ερινύας Δήμητρας, ύψους 3μ. και της Λουσίας Δήμητρας ύψους 2μ. Κοντά στο ιερό της Ερινύας Δήμητρας βρισκόταν ο ναός του παιδιού Ασκληπιού και ο τάφος της Τριγόνας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν τροφός του. Σώζονται μέχρι σήμερα λείψανα οχειρωματικού περιβόλου, δεξαμενής νερού, σπόνδυλοι κιόνων, κιονόκρανα, ενεπίγραφες πλάκες, όπως και λείψανα έπαυλης ρωμαϊκών χρόνων.
Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 πολλοί ήταν οι Τροπαιάτες που έλαβαν μέρος συμμετέχοντας σε αρκετές μάχες. Μετά την απελευθέρωση, η -τότε- Βερβίτσα αποτέλεσε την έδρα νεοσυσταθέντος δήμου.
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η μεγαλοπρεπής πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1887. Πολύ όμορφος είναι και ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, σε ρυθμό βασιλικής, που βρίσκεται στην πάνω ενορία των Τροπαίων. Η κεντρική πλατεία του χωριού με τα πλατάνια και τα πετρόχτιστα σπίτια γύρω της είναι ιδιαίτερα γραφική και προσφέρει υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή. Ανάμεσα στα όμορφα κτίρια του χωριού ξεχωρίζει το επιβλητικό πετρόχτιστο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και χτίστηκε με δαπάνη του Α. Συγγρού στις αρχές του 20ού αιώνα.
Σε μικρή απόσταση από τα Τρόπαια βρίσκεται η τεχνητή λίμνη και το φράγμα του Λάδωνα.