Ο Μεσαγρός είναι ένα όμορφο χωριό της Λέσβου, χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον χαρίζοντας μαγευτική θέα προς τον κόλπο της Γέρας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μυτιλήνης και κατά την απογραφή του 2011 είχε 631 κατοίκους.
Τα ξεχωριστά αξιοθέατα του χωριού, αν και δυστυχώς όχι καλά συντηρημένα, παραπέμπουν στην ιστορία του Μεσαγρού. Το πρώτο είναι το τζαμί που μαρτυρά την παρουσία πολυάριθμου μουσουλμανικού πληθυσμού στο χωριό, καθώς, σύμφωνα με οθωμανικές αρχειακές πηγές μεταξύ των ετών 1671 και 1709 οι μουσουλμανικές οικογένειες υπερέβαιναν τις χριστιανικές. Το αρχικό τζαμί υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα σώζεται το υπόλειμμα ενός μιναρέ που ήταν κατασκευασμένος από μικρά τούβλα επάνω σε εξαγωνική βάση. Το μέρος του τζαμιού που είναι πιο καλά διατηρημένο σήμερα είναι νεότερο κτίσμα που φέρει καλλίγραφη μαρμάρινη επιγραφή σε μαύρο φόντο με χρονολογία 1825/6. Από τις διάσπαρτες ταφόπλακες στον κήπο του τζαμιού πιθανολογείται ότι εκεί βρισκόταν νεκροταφείο, ενώ στον προαύλιο χώρο βρίσκονταν δύο βρύσες για τον εξαγνισμό από τις οποίες σήμερα σώζονται μόνο απομεινάρια. Ο μιναρές που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση έχει ύψος 14 μέτρα, είναι χτισμένος από καφέ-γκρίζα πέτρα και στην κορυφή του έχει μεταλλικό άκρο με ημισέληνο και κρίνο, συνηθισμένο σύμβολο σε οθωμανικά λάβαρα, σημαίες και μνημεία. Από το κτίσμα του τζαμιού διατηρείται το μιχράμπ, δηλαδή η κόγχη του ιερού με κομψή μπαρόκ διακόσμηση.
Απέναντι από το παλιό τζαμί βρίσκεται το δεύτερο σημαντικό αξιοθέατο του Μεσαγρού που είναι ένας πέτρινος ισόγειος φούρνος, ο οποίος κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παραγωγής και εμπορίου. Ωστόσο, άλλο ένα στοιχείο που κάνει αυτό τον φούρνο ξεχωριστό είναι ότι στο εσωτερικό του υπάρχει μια τοιχογραφία διαστάσεων 3.60×3.50 μ., φιλοτεχνημένη από τον Θεόφιλο, η οποία χρονολογείται γύρω στη δεκαετία του 1930 και παριστάνει σκηνές από την ιστορία του ψωμιού.
Φωτό: https://www.facebook.com/gpolyx/Η Λέσβος μας