H Μάλθη είναι ο παλαιότερος ορεινός οικισμός της περιοχής της Τριφυλίας καθώς φαίνεται ότι κατοικείται από την εποχή των πρώτων ελληνικών φύλων. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τον αρχαιολογικό χώρο της Μάλθης αλλά και τον καλύτερα διατηρημένο θολωτό τάφο της Μεσσηνίας.
Η θέση όπου βρίσκονται τα ερείπια του προϊστορικού οικισμού, σύμφωνα με μία θεωρία, ταυτίζονται με το αρχαίο Δώριον που αναφέρεται από τον Όμηρο, τον Παυσανία και τον Στράβωνα. Στον αρχαιολογικό χώρο, η ανασκαφή αποκάλυψε την ακρόπολη της Μάλθης, ερείπια οικημάτων της πρωτοελλαδικής και μεσοελλαδικής εποχής, τάφους και θραύσματα μυκηναϊκών αγγείων. Τα νεότερα ευρήματα χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του χαλκού, εποχή που φαίνεται ότι σηματοδότησε την εγκατάλειψη του οικισμού. Η ακρόπολη ακμάζει σε δύο φάσεις και έχει μεγάλο οχυρωματικό περίβολο, με σπίτια αψιδωτά και ορθογώνια, και πενιχρά κτερισμένους λακκοειδείς και κιβωτιόσχημους τάφους.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η Μάλθη ονομαζόταν Μποντιάς και έχει συνδεθεί με την ιστορία της Επανάστασης του 1821 καθώς στην περιοχή της αρχαίας Μάλθης, στο όρος Ραμοβούνι, γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σε εκείνο το σημείο, μάλιστα, που εικάζεται ότι ήρθε στη ζωή ο μεγάλος οπλαρχηγός, κάτω από ένα δέντρο, έχει στηθεί ανδριάντας στον οποίο απεικονίζεται έφιππος.
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.
Φωτό: https://www.facebook.com/pages/Μάλθη-Μεσσηνίας