O Πρινιάς είναι χτισμένος στους πρόποδες του Ψηλορείτη στο νοτιότερο άκρο της επαρχίας Μαλεβιζίου, σε μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Γορτύνης και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 328 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Ο οικισμός αναφέρεται σε όλες τις βενετσιάνικες απογραφές, στην τούρκικη του 1671 και την αιγυπτιακή του 1834. Από το 1881 και μετά αναφέρεται στην επαρχία Μαλεβιζίου.
Κοντά στον Πρινιά, πάνω στον λόφο Πατέλλα, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ριζηνίας. Η αρχαία Ριζηνία άκμασε από τους υπομινωικούς μέχρι τους αρχαϊκούς χρόνους και ήταν υποτελής στη Γόρτυνα από τον 5ο μέχρι το 2ο π.Χ. αιώνα, οπότε οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν σταδιακά. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως τα θεμέλια δύο αρχαϊκών ναών του 7ου αι. π.Χ., οικιών, τμήματα του τεμένους της μινωικής «θέας των όφεων» και αποθέτες με πλούσια αναθήματα. Βρέθηκαν επίσης ανάγλυφη ζωοφόρος με ιππείς, ελάφια και πάνθηρες και δύο αγάλματα καθιστών θεοτήτων, έργα της κρητικής δαιδαλικής τέχνης που προέρχονται από τον ένα ναό, καθώς και ενεπίγραφα όστρακα που μαρτυρούν τη λατρεία της Αθηνάς στην πόλη τον 2ο π.Χ. αιώνα.
Η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και χτίστηκε το 1961 πάνω σε παλαιότερο ναό που υπήρχε εκεί.
Κοντά στο χωριό βρίσκεται η όμορφη τοποθεσία Περδικοκορυφή, από όπου υπάρχει θέα προς όλο τον νομό Ηρακλείου. Στο σημείο έχουν φυτευτεί περίπου 150.000 δέντρα, μετατρέποντας τον τόπο σε ένα επίγειο παράδεισο. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται η κοιλάδα του Πρινιά που είναι σπαρμένη με πέτρες διαφόρων σχημάτων.
Φωτό: https://el.wikipedia.org/wiki/Πρινιάς_Γόρτυνας_Ηρακλείου (από C messier)