Το Γάλιπε είναι ένα μικρό χωριό, χτισμένο σε έναν λόφο, σε υψόμετρο 280 μέτρων. Απέχει 21 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και οι λίγοι κάτοικοί του ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου.
Η πρώτη αναφορά στον οικισμό ως Galipe είναι από το 1299 όπου αναγράφεται στη συνθήκη Βενετίας – Αλεξίου Καλλέργη ως φέουδο του Jano Michael. Ωστόσο, το αραβικής προέλευσης όνομά του μαρτυρά την ύπαρξη του οικισμού πριν από τη β΄ βυζαντινή περίοδο.
Το χωριό έχει στενά, πέτρινα σοκάκια και γραφικά παλιά σπίτια με ολάνθιστες αυλές. Στο κέντρο του είναι χτισμένη μια πέτρινη βρύση διακοσμημένη με 4 λιονταράκια που δροσίζει τους ντόπιους και τους επισκέπτες με το κρυστάλλινο τρεχούμενο νερό της.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, με το ενετικό ταφικό μνημείο εντός της. Πρόκειται για έναν θολωτό τάφο με περίτεχνο σκάλισμα σε πέτρα όπου απεικονίζονται διάφορα Ενετικά οικόσημα, όπως τον φτερωτό λέοντα της Βενετίας που κρατάει σπαθί, ο οποίος παραπέμπει στο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, επίσημο σύμβολο της Γαληνοτάτης κατά τον Μεσαίωνα. Το ίδιο ανάγλυφο υπάρχει και στη στέγη της εκκλησίας, πάνω από το ιερό.
Αξιόλογος είναι και ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Αναστασίας που βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά ενός ρέματος που οι ντόπιοι αποκαλούν Φαράγγι.
Το Γάλιπε γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, προς τιμήν της Κοίμησης της Θεοτόκου, με μεγάλο παραδοσιακό κρητικό γλέντι.
Φωτό: http://iscreta.gr/