Μενού Κλείσιμο

Κολοκοτρώνης Ευάγγελος

• Έτος Γεννήσεως: 1948
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Σμύρνη Μικράς Ασίας
• Τόπος Διαμονής: Αθήνα

Ιστορία των Αδερφών Κολοκοτρώνη και του Ευάγγελου Κολοκοτρώνη, υιού του Ομήρου Κολοκοτρώνη

Μία οικογένεια, σχεδόν ένας αιώνας ιστορία και μια εταιρεία που συνεχίζει διαχρονικά να έχει δυναμική παρουσία, αυτή είναι η ταυτότητα της Adelco. Τα ίχνη της γέννησής της εντοπίζονται μέσα στην καρδιά της ιστορίας. Όλα ξεκίνησαν με την καταστροφή της Σμύρνης, που ξερίζωσε την οικογένεια Κολοκοτρώνη αλλάζοντας την ζωή τους. Η ήρεμη και γεμάτη ευημερία ζωή των Ελλήνων που ζούσαν στην Μικρά Ασία ανατράπηκε για πάντα… Μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Σμύρνη βρέθηκε και η οικογένεια Κολοκοτρώνη. Όλα πάλι έπρεπε να δημιουργηθούν από την αρχή, νέα προσαρμογή, νέες συνθήκες και επιβίωση. Η Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης γέννησε μια φλόγα στην καρδιά τους και εκείνη την στιγμή γεννήθηκε ένα όραμα. Το 1934 οι αδερφοί Όμηρος και Ορέστης Κολοκοτρώνης, που η καταγωγή τους ανάγεται στον Δημήτριο Κολοκοτρώνη, αδερφό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ίδρυσαν στο Μοσχάτο τη Χρωματουργεία Αθηνών Αφών Ε. Κολοκοτρώνη Α.Ε., που επρόκειτο να παίξει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανική ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας.

Τότε το Μοσχάτο ήταν μια έρημη περιοχή που σιγά-σιγά λόγω της δημιουργίας του εργοστασίου χρωμάτων άρχισε να κατοικείται από υπαλλήλους και εργάτες της εταιρείας. Το Μοσχάτο απέκτησε κίνηση και ζωή. Τα αδέρφια Κολοκοτρώνη έχοντας έναν ισχυρό δεσμό, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, δούλεψαν σκληρά για να δώσουν σάρκα και οστά στο όνειρό τους. Με στρατηγικά βήματα άρχισαν να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο τις δραστηριότητες τους, που οδήγησε στην δεκαετία του 1950 σε επέκταση των επενδύσεων και σε άλλους τομείς, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα και κατόπιν τα καλλυντικά και το βαμβάκι. Η ανάπτυξη της Adelco ήταν ραγδαία και απέδειξε ότι ήταν ισχυρή καταφέρνοντας να επιζήσει και κατά την διάρκεια του πολέμου. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η Adelco παρουσιάζει το σαμπουάν OM-OR, το πρώτο σαμπουάν που παρασκευάστηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη φθοριούχα οδοντόκρεμα, την οδοντόκρεμα Adelco. Τα δύο προϊόντα κυριαρχούν στην αγορά και καθιερώνουν την Adelco.

Οι εποχές αλλάζουν αλλά το έργο και το όραμα των αδερφών Κολοκοτρώνη παραμένει ζωντανό βρίσκοντας νέο πρόσωπο που αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας τον Ευάγγελο Κολοκοτρώνη. Το 1983 με απόσπαση κλάδου από τη παλιά εταιρεία, ιδρύεται η Adelco-Χρωματουργεία Αθηνών Αδελφών Ε. Κολοκοτρώνη Α.Ε. υπό την καθοδήγηση του Ευάγγελου Κολοκοτρώνη, πεποίθηση του οποίου είναι: « Η υψηλή ποιότητα είναι η βασική αξία και το κυρίαρχο καθήκον για μια φαρμακευτική εταιρεία όπως η Adelco».

Ο Ευάγγελος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ακόμα δύο αδερφές που διαμένουν η μία στη Κηφισιά και η άλλη στη Γλυφάδα, εκ των οποίων η μικρότερη διατηρεί νηπιαγωγείο στην Εκάλη με την ονομασία «ΣΜΥΛΗ». Η καταγωγή της μητέρας του, Θέμιδας Γρηγοράκη, ανάγεται στη Μάνη, ενώ ο παππούς του ήταν εξαίρετος δικαστικός. Ο Ευάγγελος τελείωσε τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού στο Πειραματικό Σχολείο, στον Άγιο Διονύσιο και κατόπιν εισάγεται με εξετάσεις στο Κολλέγιο Αθηνών, από το οποίο και αποφοίτησε. Στη συνέχεια, φοίτησε στην Ανωτάτη Εμπορική (ΑΣΟΕΕ), από όπου πήρε το πτυχίο του στα Οικονομικά. Παράλληλα με τις σπουδές του στη σχολή εργάζεται και στην εταιρεία. Από το 1971 έως το 1973, εκπληρώνει και την στρατιωτική του θητεία. Τον Ιούλιο του 1973, όταν απολύθηκε ανέλαβε τον τομέα των πωλήσεων της εταιρείας και κατόπιν, λόγω ασθένειας του πατέρα του, αναλαμβάνει άμεσα τα ηνία της εταιρείας.

Οι εποχές αλλάζουν και η τεχνολογία εξελίσσεται, έτσι το 2000 η Adelco επικεντρώνεται στον τομέα του εκμοντερνισμού. Η εταιρεία επενδύει σε νέα μηχανήματα παραγωγής και αναπτύσσει καινούρια προϊόντα.

Η εξέλιξη και η τελειοποίηση των προϊόντων συνεχίζει να αποτελεί παραδοσιακά την κινητήρια δύναμη της στρατηγικής της Adelco. Η αποτελεσματικότητα και η δυναμική πορεία της εταιρείας οφείλεται, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, στο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τα τμήματα πωλήσεων, marketing, εξαγωγών, παραγωγής, R&D, ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας.

Εκτός των φαρμακευτικών προϊόντων η εταιρεία διατηρεί την παραγωγή των καταναλωτικών προϊόντων συνεχίζοντας να διαθέτει την σειρά OM-OR. Παράλληλα επεκτείνει την δραστηριότητα της σε αυτόν τον τομέα, δημιουργώντας νέες σειρές καλλυντικών προϊόντων με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό. Τα προϊόντα απευθύνονται σε όλη την οικογένεια με εξειδίκευση στις ανάγκες του άντρα, της γυναίκας και του παιδιού. Τα προϊόντα είναι: Adelco Kids, Adelco Intense SPA, OM-OR Naturals, Adelco Velvet hand & body, και Adelco Men’s Concept.

Ο τομέας των καταναλωτικών προϊόντων έχει εμπλουτιστεί με συμπληρώματα διατροφής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα της Pharmaline που εισάγονται από την Ιταλία. Από το 2017 η Adelco A.E. κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα για αύξηση των εξαγωγών σε άνω των 40 χωρών, δημιουργώντας δύο θυγατρικές σε Αυστραλία και Ιορδανία. Τα δύο τελευταία χρόνια η Adelco επενδύει στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των γραμμών παραγωγής φαρμάκων και ενισχύει το δυναμικό της με εξειδικευμένο νέο προσωπικό.

Στρατηγική της εταιρείας είναι η ανάπτυξη νέων κλάδων, έτσι ώστε να διαφοροποιείται η παραγωγή για περισσότερη ασφάλεια. Επίσης, η εταιρεία συνεχίζει την πολιτική παροχής κοινωνικού μερίσματος, όπως έκαναν εξάλλου οι ιδρυτές όλα τα χρόνια, παρέχει δωρεάν φάρμακα στην Αρχιεπισκοπική και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, υποστηρίζει πλήρως το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Μοσχάτου, το γηροκομείο του Μοσχάτου και δίνει σημαντικά ποσά για τυφλά παιδάκια αλλά και για τα παιδικά χωριά SOS.

H Adelco εδώ και έναν αιώνα συνεχίζει τον δρόμο της εξέλιξης, διατηρώντας μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές και δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.