Μενού Κλείσιμο

Τσερίτσανα Ιωαννίνων

Τα Τσερίτσανα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό των Ιωαννίνων με πλούσια ιστορία. Είναι χτισμένο νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από αυτήν. Τη δεκαετία του ’50 το χωριό μετονομάστηκε σε Πλατάνια, αλλά οι κάτοικοι ποτέ δεν αποδέχτηκαν τη νέα ονομασία και με πολύχρονους αγώνες κατάφεραν το 2019 να επαναφέρουν επίσημα το αρχικό όνομα του χωριού τους.

Το χωριό έχει αποτυπωθεί με αυτή την ονομασία στην ιστορική μνήμη μέσα από το δημοτικό τραγούδι που περιγράφει τα γεγονότα της εκστρατείας του Αλή Πασά εναντίον του Σουλίου τον Ιούλιο του 1792. Μεταξύ των στίχων που αναφέρονται στα Τσερίτσανα είναι οι εξής: «Στη βρύση στα Τσερίτσανα στη μέση από τη χώρα, Αλή Πασάω εκάθουνταν με χίλιους Μαχνουτιέδες. Κι αγνάντευαν τον πόλεμο, πώς πολεμάει το Σούλι, πώς πολεμάει ο Μπότσαρης, πώς πολεμάει ο Τζαβέλας, πώς πολεμάει η Τζαβέλαινα σαν πρώτο παλικάρι…».

Τα Τσερίτσανα έχουν επίσης γραφτεί στην ιστορία και για τις ηρωικές πράξεις των γυναικών του χωριού το 1913 που σηματοδότησαν τη θετική έκβαση του αγώνα της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Ανάμεσα σε ποικίλες ενέργειες επικουρίας των αγωνιστών, οι Τσεριτσανιώτισσες ανέβασαν, από τη δυτική πλευρά του Τόμαρου, το ορειβατικό κανόνι του ελληνικού στρατού σε υψόμετρο 1.700 μ., αντιπαλεύοντας δύο μέτρα χιόνι. Παράλληλα, ανέλαβαν τη μέριμνα των στρατιωτών, την παρασκευή ενδυμάτων και την εύρεση τροφής, τη μεταφορά τραυματιών και τη φροντίδα τους. Στη μνήμη αυτών των ηρωίδων έχει στηθεί στο κέντρο του χωριού ορειχάλκινο ανάγλυφο με τίτλο «Οι Γυναίκες των Τσεριτσάνων» και κάθε χρόνο το πρόγραμμα του Δήμου των Ιωαννίνων για την απελευθέρωση περιλαμβάνει και εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα Τσερίτσανα.