Μενού Κλείσιμο

Τρυπητή Ηλείας

H Τρυπητή είναι ένα γραφικό χωριό της Ηλείας, χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, με απέραντα δάση και καλλιέργειες. Υπάγεται στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 575 κατοίκους.

Το χωριό που παλιότερα ονομαζόταν Μπιτσιμπάρδι έχει πλούσια ιστορία, η οποία αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα στην γύρω περιοχή.  Στα πλατώματα του λόφου, στην βορειοανατολική πλευρά του οποίου βρίσκεται το χωριό έχουν αποκαλυφθεί ίχνη  ακρόπολης των Κλασσικών και Ελληνιστικών χρόνων, ενώ στην ανατολική πλευρά του λόφου στο Μπιτσιμπάρδι έχουν βρεθεί υπολείμματα  οικισμού της εποχής του Χαλκού.

Τα νεότερα κτίσματα του χωριού δένουν άψογα αρχιτεκτονικά με τα παλαιά και οι κάτοικοί του έχουν καλοδιατηρημένους κήπους και περιβόλια. Υπάρχουν πολλές παλιές βρύσες από τις οποίες τρέχει νερό από τις πηγές της περιοχής.

Η κοιλάδα του Αλφειού, που βρίσκεται αρκετά κοντά στο χωριό είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή Ίσοβας, η οποία κτίστηκε τη περίοδο της Φραγκοκρατίας, κατά το 1223-1225, από Φράγκους μοναχούς και είναι ένα από τα σημαντικότερα γοτθικά εκκλησιαστικά μνημεία στην Ελλάδα. Η δυτική και η βόρεια πλευρά του ναού της Παναγίας σώζονται σχεδόν στο αρχικό τους ύψος, ενώ μεγαλύτερη καταστροφή έχουν υποστεί η νότια και η ανατολική πλευρά. Η στέγη της μονόκλιτης αυτής γοτθικής βασιλικής ήταν ξύλινη δίριχτη και είχε μεγάλη κλίση. Η δυτική όψη του ναού έχει τρία οξυκόρυφα γοτθικά παράθυρα ενώ η βόρεια πλευρά στολίζεται με έξι παράθυρα. Ο ναός είχε τρεις εισόδους: μία στα νοτιοανατολικά και δύο στη βόρεια πλευρά που σήμερα είναι κατεστραμμένες. Στα βόρεια του ναού υπήρχε η αυλή του μοναστηριού , η οποία περιβαλλόταν από περίστυλη στοά. Ανατολικά της αυλής υπήρχε το διώροφο κτήριο με τους κοιτώνες των μοναχών. Το μοναστήρι πυρπολήθηκε το 1263 από Τούρκους μισθοφόρους. Νότια της βασιλικής της Παναγίας βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε το 14ο αιώνα ή τον 15ο αιώνα.