Μενού Κλείσιμο

Ταυρωνίτης, Χανιά

Ο Ταυρωνίτης είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κισάμου. Βρίσκεται 19χλμ. βορειοδυτικά των Χανίων και κατοικείται από 360 περίπου άτομα. Είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, που το διασχίζει ο ορμητικός χείμαρρος Ταυρωνίτης. Στην κοινότητα υπάγεται και ο οικισμός Δέμπλα.

Ολόκληρη η περιοχή όπου απλώνεται η κοινότητα του Ταυρωνίτη, είναι μια εύφορη πεδινή περιοχή, που προσφέρει άφθονα αγροτικά προϊόντα. Τα σπουδαιότερα προϊόντα της πεδιάδας είναι το λάδι, το κρασί, τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά.

Το χωριό ονομάστηκε Ταυρωνίτης πριν από 60 περίπου χρόνια. Η παλιότερη ονομασία του ήταν Κάνεβα. Το όνομα Ταυρωνίτης δόθηκε στο χωριό από το χείμαρρο Ταuρωνίτη, που ρέει εδώ και είναι ορμητικός σαν ταύρος, όπως χαρακτηριστικά λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Μια άλλη όμως εκδοχή, λιγότερο πιθανή, αναφέρει ότι εδώ είχε στρατοπεδεύσει ένας στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που λεγόταν Ταuρωνίτης και το χωριό πήρε τ’ όνομά του.

Η παλιότερη ονομασία Κάνεθα είναι λέξη τούρκικη, που σημαίνει πέρασμα. Είχε δοθεί στο χωριό γιατί στο σημείο εκείνο μπορούσε κανείς εύκολα να περάσει το ποτάμι. Σύμφωνα με μια λαϊκή παράδοση, πριν από πολλά χρόνια έγινε στην περιοχή μια μάχη, όπου σκοτώθηκαν πάρα πολλοί στρατιώτες. Τότε, οι αετοί (κάνεθοι) κατέβηκαν κι έτρωγαν τα πτώματά τους. Έτσι το χωριό ονομάστηκε Κάνεθα.

Το πότε κτίστηκε το χωριό δε μας είναι ακριβώς γνωστό. Οπωσδήποτε, όμως, πρέπει να υπήρχε τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα μάλιστα με μια ντόπια, λαϊκή παράδοση, υπήρχε τότε στο χωριό η εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, που κάποτε την παρέσυρε το ποτάμι και την έριξε στη θάλασσα. Οι κάτοικοι έκτισαν αργότερα στο ίδιο σημείο μια άλλη εκκλησία, αφιερωμένη κι αυτή στην Παναγία. Από τότε, πολλοί σφουγγαράδες λένε ότι στο σημείο όπου έπεσε η παλιά εκκλησία, κάτω στο βυθό της θάλασσας, έχουν δει πολλές φορές ν’ ανάβει ένα καντηλάκι.

Εκτός από την Παναγιά τη Μυρτιδιώτισσα, άλλες εκκλησίες του χωριού είναι η Αγία Τριάδα και το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης, ο Ταυρωνίτης ήταν από τα πρώτα χωριά της Κρήτης που κτυπήθηκαν από τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, γιατί βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Μάλεμε, που ήταν και ο αρχικός στόχος των γερμανικών αεροπλάνων. Έτσι, από την πρώτη κιόλας μέρα, οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να πάρουν τα όπλα τους ή οτιδήποτε άλλο αμυντικό αντικείμενο είχε ο καθένας στη διάθεσή του και να υπερασπιστούν τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Πολλοί απ’ αυτούς έπεσαν ηρωικά μπροστά στην τεράστια δύναμη των Γερμανών, όπως ο Ιωάννης Δρακάκης, ο Ιωάννης Μαθιουδάκης, ο Αντώνης Σκορδίλης και ο Βασίλης Κοuτσάκης. Οι Γερμανοί όμως, μετά την επικράτησή τους, θέλησαν να εκδικηθούν τη γενναία αντίσταση του χωριού και να κάμψουν το θαρραλέο φρόνιμα των κατοίκων του. Έτσι, εκτέλεσαν στην παραλία 4 χωρικούς, καθώς και 8 άτομα από τα διπλανά χωριά, τα Καμισιανά και τα Ραπανιανά. Το χωριό όμως δε λύγισε, αλλά συνέχισε τον αγώνα του μέχρι την απελευθέρωση της Κρήτης από τις δυνάμεις του Άξονα. Σ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής, πολλοί χωρικοί εκτελέστηκαν για τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Χαράλαμπος Γραγκοuδάκης του Στυλιανού, που με κίνδυνο της ζωής του έκλεβε από τους Γερμανούς πυρομαχικά και τα πήγαινε στους πατριώτες της Αντίστασης. Την ημέρα που συνελήφθηκε, λέγεται ότι οι Γερμανοί έκπληκτοι βρήκαν στο σπίτι του 7 γερμανικά πυροβόλα.

Σήμερα, οι κάτοικοι του Ταυρωνίτη είναι γηγενείς Κρητικοί και πολλοί απ’ αυτούς, ιδίως κατά την τελευταία εικοσαετία, έχουν έρθει εδώ από άλλα χωριά και κυρίως από τις επαρχίες Σελίνου και Σφακίων. Οι παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι οι Χατζάκηδες, οι Νικολουδάκηδες, οι Μουριζάκηδες, οι Δασκαλάκη δες και οι Γιακουμάκηδες.

Η κοινότητα Ταυρωνίτη τα τελευταία χρόνια έχει προοδεύσει σημαντικά, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα. Έχει ιδρυθεί εδώ σχολή ταχύρυθμης εκπαίδευσης, όπου φοιτούν μηχανικοί αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και πολλές άλλες ειδικότητες. Επίσης λειτουργεί και τμήμα κρητικής υφαντικής.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.