Μενού Κλείσιμο

Σύρνα Αρκαδίας

Η Σύρνα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 750 μ. στις πλαγιές του Μαινάλου. Ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας και απέχει 7 χλμ. από τη Στεμνίτσα και 5 χλμ. από το Ελληνικό.

Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Σύρνα, βρισκόταν κατά τον Παυσανία η πόλη Θύραιον, την οποία είχε χτίσει ο Θύραιος, γιος του Λυκάονα. Η ύπαρξη της αρχαίας πόλης αποδεικνύεται από την ανακάλυψη αρχαίων τάφων με οστά, αρχαίων νομισμάτων, πιθαριών και άλλων ευρημάτων.

Η Σύρνα εμφανίζεται για πρώτη φορά με αυτό το όνομα σε δημόσια έγγραφα το 1842. Σύμφωνα με απογραφή του 1880, ο πληθυσμός του χωριού ανερχόταν σε 328 κατοίκους.

Η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η γεωργία. Παρήγαγαν ένα ιδιαίτερο είδος σιταριού, την «ζουλίτσα», με την οποία παρασκεύαζαν ένα είδος γλυκού ψωμιού, την «μπογάτσα». Υπήρχε μεγάλος αριθμός αλωνιών στην περιοχή και κάποια από αυτά διατηρούνται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, κάποιοι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και ιδιαίτερα με τα αιγοπρόβατα. Η μετανάστευση των δεκαετιών του ’50 και του ’60 επηρέασε και τη Σύρνα, ωθώντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Αξιόλογη είναι η κεντρική εκκλησία του Ευαγγελισμού και η παραδοσιακή πέτρινη βρύση που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το νερό της βρύσης προερχόταν από το Μαίναλο και ακόμα και σήμερα έχει ικανοποιητική ποσότητα νερού.

Κοντά στο χωριό σώζονται σε πέτρες ίχνη από τις ρόδες των κάρων, τα οποία κινούνταν στον αρχαίο αμαξιτό δρόμο από τη Μεγαλόπολη προς το Μεθύδριο.

 

Φωτό: http://arkadika.blogspot.com/2012/08/blog-post.html (Σύλλογος Συρναίων – Ο Ευαγγελισμός)