Μενού Κλείσιμο

Ψάρι Τρικολώνων Αρκαδίας

Το Ψάρι Τρικολώνων είναι παραδοσιακός οικισμός με πετρόχτιστα σπίτια στις παρυφές του όρους Μαινάλου στην καρδιά της ορεινής Αρκαδίας.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων περίπου και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Γορτυνίας.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το χωριό κατοικούνταν από την ύστερη αρχαιότητα και το αρχικό του όνομα ήταν Παρώρεια. Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε για το Ψάρι είναι από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στα απομνημονεύματά του, όπου αναφέρεται στο χωριό με την ονομασία στου Ψάρη, λέγοντας: «Μας επήραν από κοντά οι Τούρκοι, επαίρναμε ψωμί αρπακτά. Εις του Ψάρη μας έφθασαν οι Τούρκοι και επολεμήσαμεν όλην την ημέραν. Οι σύντροφοί μου άρχισαν να φεύγουν».  Η ονομασία εικάζεται ότι  προέρχεται από το ψαρί χρώμα των αλόγων που είχε ένας εκτροφέας της περιοχής. Ο Γέρος του Μωρία επισκεπτόταν συχνά την Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που υπάρχει στο χωριό, αφού κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας είχε υπάρξει μητροπολιτικός ναός. Σε μια επίσκεψή του, προδόθηκε η παρουσία του στους Τούρκους από τους μοναχούς της Μονής Αγίου Ιωάννου που υπήρχε λίγο έξω από το χωριό και κατάφερε να φυγαδευτεί από τους κατοίκους την τελευταία στιγμή. Αργότερα γύρισε στο χωριό και έκαψε το μοναστήρι ως εκδίκηση για την προδοσία των καλόγερων. Σήμερα υπάρχουν ορατά τα ερείπια του μοναστηριού πάνω σε ένα λόφο στη θέση Παλαμαρόβρυση.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό γιορτάζει κάθε χρόνο ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο Ψάρι Τρικολώνων έχει δημιουργηθεί Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, που στεγάζεται στους χώρους του ανακαινισμένου παλαιού Δημοτικού Σχολείου και σε νέο κτήριο. Στο Μουσείο παρουσιάζεται η ιστορία της Δημοτικής Εκπαίδευσης, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, μέχρι τη δεκαετία του ’80.

Άλλα σημεία που αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο μικρό χωριό είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη τον 13ο αιώνα, ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής και ο πολυχώρος Αρκαδιανή όπου λειτουργεί εστιατόριο παραδοσιακών φαγητών, εργαστήριο παραδοσιακών γλυκών και ένα μικρό μουσείο.

 

 

Φωτό: (https://www.drt915.gr)