Μενού Κλείσιμο

Περβολάκια Κισάμου, Χανιά

Τα Περβολάκια είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κισάμου. Βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας και απέχει 44χλμ. δυτικά από τα Χανιά. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 190μ. και κατοικείται από 150 άτομα περίπου.

Στην κοινότητα Περβολακίων υπάγονται και οι οικισμοί Χαραυγή και Παπαγιαννάκηδες.

Τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι, το κρασί και διάφορα κτηνοτροφικά προϊόντα. Γύρω απ’ το χωριό, από παλιά υπήρχαν πολλά περιβολάκια, απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

Το χωριό πρέπει να υπήρχε ήδη από την ενετική εποχή. Σήμερα κατοικείται από γνήσιους Κρητικούς και οι παλιές οικογένειες που το κατοικούν είναι οι Παπαγιαννάκηδες, οι Κουκουλάδες, οι Παρτσαλάκηδες, οι Παντελάκηδες, οι Μπονατάκηδες, οι Κατσουλάκηδες και οι Σκανταλάκηδες.

Κατά τη Μάχη της Κρήτης πολλοί κάτοικοι του χωριού πολέμησαν ηρωικά και έδειξαν μεγάλη αυτοθυσία στον αγώνα κατά των Γερμανών εισβολέων.

Εκείνη τη δύσκολη εποχή του γερμανικού πολέμου ζούσε ακόμα μια ηρωική μορφή ο Νικόλαος Παπαγιαννάκης. Ο Κρητικός αυτός συνδέθηκε στενά με το χωριό του και έζησε τις κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της Κρήτης. Πήρε μέρος μαζί με τον πατέρα του στη μάχη στο Δρομόνερο και είχε παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στο Θέρισσο αφού ο πατέρας του υπήρξε πρόεδρος της τότε επαναστατικής συνέλευσης.

Στα 1941, επειδή ο Παπαγιαννάκης νόμιζε ότι ο γιός του, που υπηρετούσε στο ναυτικό είχε σκοτωθεί, θέλησε να εκδικηθεί το θάνατό του. Τα έβαλε λοιπόν μονάχος του με μια ολόκληρη διμοιρία Γερμανών πάνω στο βουνό στην περιοχή του Δραπανιά και σκότωσε τον επικεφαλή της. Οι Γερμανοί τον κυνήγησαν μα δεν κατόρθωσαν να τον πιάσουν. Ο Παπαγιαννάκης, 69 χρόνων τότε, τους ξέφυγε. Μετά απ’ αυτό το γεγονός οι Γερμανοί πήγαν στο χωριό του, αλλά δεν το έκαψαν. Εκτέλεσαν όμως 11 άτομα.

Στα Περβολάκια συναντάμε το πολύ μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Το εκκλησάκι αυτό κτίστηκε την εποχή του Βυζαντίου και έχει αξιόλογες τοιχογραφίες. Μια ακόμα εκκλησία που βρίσκεται εδώ είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Παλιότερα υπήρχε εδώ η παλιά εκκλησία του Χριστού με αξιόλογες τοιχογραφίες. Σήμερα όμως δεν υπάρχει πια.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.