Μενού Κλείσιμο

Φλώρια, Χανιά

Τα Φλώρια είναι οικισμός της κοινότητας Καντάνου Σελίνου του νομού Χανίων. Βρίσκεται 48χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων, σε υψόμετρο 650μ. και κατοικείται από 50 περίπου άτομα. Μέχρι το 1973 τα Φλώρια υπάγονταν στην κοινότητα Πλεμενιανών, Από τότε όμως προσαρτίστηκαν στον Κάντανο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του.

Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και τα προϊόντα τους είναι τα σιτηρά, τα σταφύλια, τα κάστανα και το λάδι.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από τη Λατινική λέξη fiore, που σημαίνει λουλούδι. Πήρε αυτό το όνομα επειδή είχε πολλά λουλούδια και πράσινο. Το χωριό αναφέρεται σε πολλά ενετικά έγγραφα με το όνομα Φλώρη.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας το χωριό κατοικήθηκε από πολλούς Τούρκους επειδή τα εδάφη του ήταν πολύ πλούσια και εύφορα. Γύρω στα 1890 όμως οι Τούρκοι αυτοί πούλησαν τα εδάφη τους σε εύπορους  Κρητικούς.

Το χωριό είναι γνωστό από την περίφημη μάχη με τους Γερμανούς που έγινε στις 23 Μαΐου του 1941 και είναι γνωστή ως η μάχη των Φλωρίων. Στη μάχη αυτή που πήραν μέρος πολλοί κάτοικοι της επαρχίας Σελίνου και Κισάμου, σκοτώθηκαν πάρα πολλοί Γερμανοί.

Τον Αύγουστο του 1941 στη θέση Άνβαβο έγινε μια ακόμα μάχη κατά την οποία οι ηρωικοί κάτοικοι της περιοχής έκαψαν 6 γερμανικά αυτοκίνητα. Οι Γερμανοί για να εκδικηθούν την γενναία αντίσταση της περιοχής έκαψαν δύο φορές τα Φλώρια, την πρώτη στις 25 Μαΐου του 1941 και τη δεύτερη στις 15 Αυγούστου του 1944. Η δεύτερη πυρπόληση του χωριού ήταν καταστροφική. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν πολλούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά και πολλούς άλλους τους μετέφεραν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σήμερα στο χωριό υπάρχει γερμανικό μνημείο, όπου βρίσκονται θαμμένοι πολλοί Γερμανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν εδώ. Το μνημείο αυτό επισκέπτονται πολλοί Γερμανοί τουρίστες και είναι ένα από τα ελάχιστα γερμανικά μνημεία που υπάρχουν στην Κρήτη.

Στα Πάνω Φλώρια συναντάμε δύο αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες, την εκκλησία των Αγίων Πατέρων, κτισμένη γύρω στα 1462 και με εξαιρετικές τοιχογραφίες του σημαντικού ζωγράφου Διγενή Ξένου. Δυστυχώς οι περισσότερες τοιχογραφίες της είναι σήμερα κατεστραμμένες. Η άλλη Βυζαντινή εκκλησία του χωριού εβρίσκεται στα Κάτω Φλώρια και κτίστηκε γύρω στα 1497. Είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Οι τοιχογραφίες της είναι έργα του Γ. Προβατόπουλου.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.