Μενού Κλείσιμο

Φαρακλάδα Μεσσηνίας

Η Φαρακλάδα είναι χτισμένη μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον από ελαιώνες, αμπέλια και κτήματα με καλλιέργειες, πάνω από τον παραθαλάσσιο Άγριλο και σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από την Κυπαρισσία. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε κατά την Ενετοκρατία και η παλαιότερη ονομασία της ήταν «Φωτεινός Φάρος». Σήμερα ανήκει στον Δήμο Τριφυλλίας και αριθμεί 320 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

Η ονομασία της Φαρακλάδας προέρχεται από τα φαράγγια που υπήρχαν κατά μήκος του ποταμού που βρίσκεται νότια του χωριού. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο οικισμός αποτελούσε έδρα του τοπικού αγά. Τελευταίος αγάς πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν ο Μεχμέτ Κουσιουρής, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή και παραχώρησε στη Φαρακλάδα διάφορα προνόμια, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς δημιουργούνταν συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Με την κήρυξη της Επανάστασης, στις 28 Μαρτίου 1821, ο οπλαρχηγός Κακογιάννης ή Καρκόγιαννης απελευθέρωσε το χωριό και κυρίευσε τον πύργο του Μεχμέτ Κουσιούρη.

Μετά την απελευθέρωση, στο διάστημα μεταξύ των ετών 1865 και 1886 εγκαταστάθηκαν στο χωριό πολλές οικογένειες από την Αρκαδία. Οι Αρκάδες μέτοικοι έφεραν μαζί τους μία εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος που τιμάται ανήμερα της εορτής του με λαϊκό πανηγύρι.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και στην ημέρα της εορτής της, στις 21 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται τοπικό πανηγύρι. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει Μνημείο Ηρώων που έπεσαν στους πολέμους του 20ού αιώνα.

 

 

 

Φωτό: http://kyparissiotis.blogspot.com/2014/04/100.html