Μενού Κλείσιμο

Χρυσοχώρι Αρκαδίας

To Χρυσοχώρι είναι χτισμένο σε ημιορεινή περιοχή στα δυτικά της Ηραίας πάνω στην παραποτάμια κοιλάδα του Λάδωνα, στο τελείωμα του φαραγγιού της Γκούρας που ξεκινά από του Σέρβου.

Οι πρώτοι κάτοικοι που άρχισαν να μένουν στην περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα το χωριό ήταν τσοπάνηδες από τα βουνά της Αρκαδίας που κατέβαιναν το φθινόπωρο με τα κοπάδια τους για τον κάμπο της Ηλείας. Έφτιαχναν πρόχειρες καλύβες για να ξεκουράζονται οι ίδιοι και τα κοπάδια τους και μετά συνέχιζαν περνώντας τον Λάδωνα. Την άνοιξη, επιστρέφοντας από τον κάμπο της Ηλείας προς τα βουνά, έκαναν πάλι σταθμό στο ίδιο σημείο να ξεκουραστούν και στην συνέχεια να συνεχίσουν για τον προορισμό τους. Όμως, το φθινόπωρο του 1797, λόγω των πολλών βροχών που είχαν «φουσκώσει» τον ποταμό Λάδωνα, αναγκάστηκαν να παραμείνουν εκεί. Καθώς κατάλαβαν ότι η τοποθεσία ήταν ιδανική για τα κοπάδια τους, αλλά και για να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης έμειναν για πάντα εκεί. Από αυτούς τους πρώτους κατοίκους του 1797 δημιουργήθηκε το Χρυσοχώρι. Αρχικά δεν υπήρχε κάποια ονομασία για τον οικισμό. Στις αρχές του 1800, κάποιος Τούρκος από το Αγιονέρι βλέποντας καπνό να βγαίνει από τις καλύβες σκέφτηκε να πάει να ζητήσει χαράτσι (φόρο). Όταν όμως ο Αγά-Καραχασάν ρώτησε ποιοι μένουν εκεί κάτω, η απάντηση που του δόθηκε ήταν κάτι «βλάχοι». Αυτό το όνομα λοιπόν πήρε τότε η τοποθεσία αυτή με τους λίγους τσοπάνηδες. Μεγαλώνοντας πλέον σαν χωριό έμεινε το όνομα «Βλάχοι» για αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 1959. Εκείνη τη χρονιά ο διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Δημητσάνας επισκεπτόμενος το χωριό για υπηρεσιακούς λόγους θαύμασε την τοποθεσία του χωριού με τα πολλά ποτιστικά χωράφια και τα καλλιεργήσιμα κτήματα και είπε: «Αυτό το χωριό πρέπει να το λέγανε Χρυσό Χωριό και όχι Βλάχοι». Με αφορμή αυτή την δήλωση του Τραπεζίτη, οι κάτοικοι  «υιοθέτησαν» τη νέα ονομασία και από τότε, ακολουθώντας τις σχετικές διαδικασίες, το  χωριό μετονομάστηκε σε Χρυσοχώρι.

Σήμερα κατοικούν στο χωριό 95 άτομα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Η περιοχή είναι αρκετά εύφορη και γόνιμη χάρη στον Λάδωνα.

Αν και βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο (147 μ.), προσφέρει σημεία με όμορφη θέα στον γύρω καταπράσινο κάμπο. Στην άκρη του χωριού σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται η γέφυρα «Κοκλαμά» του ποταμού Λάδωνα που συνδέει την δυτική περιοχή της Ηραίας και κυρίως την Κάτω Ηραία με την υπόλοιπη Γορτυνία.

 

 

Φωτό: http://www.xrysoxori-arkadias.gr/index.php