Μενού Κλείσιμο

Χιράδες Αρκαδίας

Οι Χιράδες είναι ορεινό χωριό στη νοτιοδυτική Αρκαδία και αποτελεί τοπική κοινότητα του Δήμου Μεγαλόπολης. Είναι χτισμένο στις παρυφές του όρους Ελληνίτσα σε υψόμετρο 800 μέτρων περίπου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 80 κατοίκους.

Κοντά στο σημερινό χωριό βρισκόταν η αρχαία πόλη των Γαθεών που αναφέρεται και από τον Παυσανία. Επίσης σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου Ωριάς στη θέση Γαρδίκι που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται ίσως για το πιο δυσπρόσιτο κάστρο της Πελοποννήσου και χτίστηκε από τους σταυροφόρους ιππότες μεταξύ των ετών 1264 και 1292.  Το 1374 το κάστρο βρισκόταν υπό ελληνική κατοχή, καθώς ο φρούραρχός του Σεριγιάνης Γιλόπουλος με την βοήθεια του Μανουήλ Καντακουζηνού απέκρουσαν την επίθεση του φράγκικου στρατού. Επίσης διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα γεγονότα του 1460, όταν ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής μετέβη στη Πελοπόννησο για να εξαλείψει και τα τελευταία ίχνη Βυζαντινής εξουσίας που είχαν οι Παλαιολόγοι. Με την επέλαση του τουρκικού στρατού, τον Μάιο του 1640 οι κάτοικοι των γύρω οικισμών κατέφυγαν στο κάστρο για να γλιτώσουν και ακολούθησε σκληρότατη πολιορκία. Οι πολιορκούμενοι εξαναγκάστηκαν σε συνθηκολόγηση την οποία οι Τούρκοι καταστρατήγησαν και έσφαξαν 6.000 από τους παραδοθέντες μαζί με τα ζώα τους. Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αναζήτησε καταφύγιο στο κάστρο ο γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Γενναίος μαζί με τα παλικάρια του μετά την ατυχή έκβαση της μάχης της Δραμπάλας, στις 7 Ιουνίου 1825, που άνοιξε τον δρόμο στον  Ιμπραήμ για να πατήσει την Τριπολιτσά.

Στα χρόνια του Όθωνα, όταν έγινε η διοικητική διαίρεση του πρώτου ελληνικού κράτους στις Χιράδες ήταν η έδρα του Δήμου Γαθεών, που περιελάμβανε δώδεκα χωριά.

Σήμερα, στις Χιράδες γίνονται πολλές εκδηλώσεις με σημαντικότερη την πανήγυρη της πολιούχου  Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου. Επιπλέον, καθιερωμένες εκδηλώσεις είναι εκείνες της Δευτέρας του Πάσχα και της επομένης ημέρας από τον Δεκαπενταύγουστο.

Στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο παραδοσιακό, αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο.