Μενού Κλείσιμο

Άγιος Ιωάννης Ιεράπετρας

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ιεράπετρας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 435 μ. Απέχει από τον Άγιο Νικόλαο 53,7 χμ. Οι κάτοικοι ανέρχονται σε 720. Στην κοινότητα υπάγονται και οι οικισμοί Κουτσουνάρικαι Φέρμα.

Κάτω από το χωριό απλώνεται μεγάλη ελαιόφυτη κοιλάδα, που παρουσιάζει θαυμάσια θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος.

Το χωριό παλαιότερα λεγόταν Ασπρα ιανά δεδομένου ότι κατοικούταν μόνο από την οικογένεια των Ασπραδάκηδων. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας κάποιος Ασπραδάκης βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννου στη θέση Καλύβια και την πήρε σπίτι του. Την επομένη όμως μέρα η εικόνα δε βρισκόταν σπίτι του και είχε ως εκ θαύματος μεταφερθεί στο σημείο που ήταν πριν. Αργότερα στο σημείο εκείνο κτίστηκε ομώνυμος ναός και άλλαξε και τ’ όνομα του χωριού προς τιμή του Αγίου Ιωάννη. Η παλιά εκκλησία κατεδαφίστηκε το 1980 και στη θέση της ανεγέρθηκε καινούργια. Στο χωριό ζουν σήμερα περίπου 20 οικογένειες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι μένουν στην παραλία στους οικισμούς της κοινότητας, Κουτσουνάρι και Φέρμα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με την καλλιέργεια πρωίμων κηπευτικών και με τον τουρισμό.

Η χρονολογία ίδρυσης του χωριού δεν είναι εξακριβωμένη. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από πιο παλιό χωριό, το Ψυχρό που βρισκόταν βορειοανατολικά του σημερινού, σε μια εξαιρετική τοποθεσία με πολύ πλούσια βλάστηση και άφθονα πηγαία νερά. Μια ποσότητα από τα νερά αυτά μεταφέρθηκε με αγωγούς στην πόλη της Ιεράπετρας.

Σε παράλια τοποθεσία του χωριού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, βρέθηκε λαξευτή δεξαμενή, διαστάσεων 6 x 6. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το χωριό δεν κατοικήθηκε από Τούρκους. Τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή κινούσαν παλιότερα νερόμυλους, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του πλούτου στο χωριό. Αυτοί οι νερόμυλοι είναι σήμερα ερειπωμένοι.

*Στοιχεία από 15ετή ΄ρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.crete-today.com