Μενού Κλείσιμο

Αγ.Γεώργιος Λασιθίου

Κωμόπολη και κοινότητα της επαρχίας Λασιθίου. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου, σε απόσταση 45 χλμ. , κτισμένη σε υψόμετρο 820 μ. 0 πληθυσμός της ανέρχεται στους 1.030 κατοίκους, που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η ονομασία της οφείλεται προφανώς στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με την ντόπια παράδοση, το χωριό παλιότερα ονομαζόταν Αυγουστί και βρισκόταν βορειοανατολικά του σημερινού χωριού. Από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπως υποστηρίζουν λαϊκές δοξασίες, εξαφανιζόταν συχνά η εικόνα του Αγίου και βρισκόταν, άγνωστο πώς, στη σημερινή θέση του χωριού. Αποφάσισαν λοιπόν οι κάτοικοι και έκτισαν νέο χωριό στη θέση αυτή, στο οποίο έδωσαν το όνομα του Αγίου.

Ανατολικά του Αγίου Γεωργίου, σε απόσταση 300 μ. περίπου, σώζονται τα ερείπια του κτιρίου Μόρος. Στο κτίριο αυτό κατοικούσε ο διοικητής του Οροπεδίου, ο οποίος συγκέντρωνε στις αποθήκες του δημητριακά, τους φόρους δηλ. των καλλιεργητών.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1866-69, το χωριό πυρπολήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι έσφαξαν πολλούς από τους κατοίκους.

Νοτιοανατολικά του χωριού, στη θέση Βασιλικού, σώζονται ερείπια παλιού συνοικισμού, ενώ στα νότια, στην πλαγιά του λόφου Κουτσούρα, υπάρχει μια σπηλιά ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα.

Σε απόσταση 800 μ. βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης. Η εκκλησία εορτάζει την 29η Αυγούστου, γίνεται μάλιστα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν κάποτε μάστιζε η ελονοσία την περιοχή, πολλοί Οθωμανοί προσέφεραν τάματα στον Άγιο για να θεραπευτούν. Οι γεροντότεροι κάτοικοι αφηγούνται πως την περίοδο αυτήν κάποιος Χουμεριακιανός Τούρκος λυράρης, είχε τάμα να πηγαίνει κάθε χρονιά στο πανηγύρι και να παίζει, χωρίς χρηματικό όφελος, τη λύρα του στο γλέντι που επακολουθούσε. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος.

Παλιότερες οικογένειες είναι οι Σπανάκηδες, οι Πλεύρηδες, οι Αγαπάκηδες, οι Πα-ναγιωτάκηδες, οι Δημητρουλάκηδες, οι Ταμιωλάκηδες, οι Κουνέτηδες, οι Κρασάνηδες, οι Μαθιουδάκηδες, οι Φανούρνηδες κ.ά.

*Στοιχεία πό 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://lasithi.gov.gr